Hrek/cikkek : smagyar s honfoglalskori tkezs-Hagyomnyos Hsvti teleink
smagyar s honfoglalskori tkezs-Hagyomnyos Hsvti teleink
Lovas Katalin 2009.02.04. 12:45
tkezsi s telksztsi szoksaikrl - melyek tulajdonkppen s lnyegben a magyar gasztronmia gykerei - az elsõ sszefoglal, elgondolkodtat mû 1996-ban jelent meg "A honfoglalskori magyar fejedelmi konyha" cmmel, melyben a szerzõ az õsi magyar konyha szimbolikai nyelvezett a magyar õsvalls rtkeinek tkrben foglalja ssze. A trtnelmi kutatsok eredmnyei mellett a legfõbb kvetkeztetsek igazt ppen azok a tnyek bizonytjk, melyek az vszzadokon keresztl formld magyar konyhamûvszetben mg ma is az õsi magyar telksztsre utalnak:
1.) A magyarok ltal igazn zletesnek tartott telben a pentaton (des, savany, ss, keserû, cspõs) zharmnia jelenik meg, melybõl egyik z sem "lg ki", nem vlik dominnss, s ppen ettõl lvezetes. (Elemezzk ki, pldul az igazi magyar hsleves zeit!)
2.) Legfinomabb teleink egyetlen ednyben kszlnek, s
3.) ezek mindig leveses, szaftos fogsok, mint õseink legfõbb ldozati telei
A mig hasznlatos fûszernvnyek kzl kettõ is van, melyekrõl francia botanikusok felttelezik, hogy a X. szzadban- a magyarok hoztk be Eurpba. Ez a trkony s a csombor. (borsikafû) De ugyanilyen elõszeretettel hasznltk õseink a fûszerkeverkek elksztsben a kakukkfvet, a kmnyt, a fokhagymt, a szurokfvet, a kaprot, a turbolyt, a citromfvet, a fehr mustrt, a zslyt, a gymbrgykeret, valamint gymlcsket (fonya, fekete ribiszke) s virgokat (ibolya, krmvirg, rzsaszirom)
Szmos olyan alapanyagot hasznl a mai magyar konyha, melyek szimbolikus jelentsk, vagy zk miatt vszzadokon t, szakcs (hziasszony) nemzedkeken keresztl rklõdtek, s maradtak fenn. (pl. vrs hagyma, kposzta) J nhny kzlk mig csak nlunk hasznlatos. (Pl. fehrrpa)
A tej savanytsval nyert ktõ-, sûrtõ-, vagy ppen alapanyagok kzl is a magyar tejfl s tr nem csupn szmos telnk nlklzhetetlen kellke, hanem egyetlen ms vilgkonyhban sem hasznlatos. S br a tejsznt msutt is hasznljk, de a magyar telekben ppen a pentaton zharmnia rvn egsz ms jelentõsget kap.
Õseink telksztsi (tartstsi) mdszereire utal vissza a magyarok savanysg szeretete, melyek elksztsi mdjai kzl nhny mindmig egyedlll. (pl. kovszos uborka)
A renesznsz kor - Mtys kirly fejedelmi konyhja
Trtnelmnk sorn a magyar gasztronmira fontos hatst gyakorl idõszak Mtys kirly kora. Szmos olyan fûszer rkezett Itlibl s honosodott meg vglegesen a magyar konyamûvszetben, melyek Kelet-zsia trpusi vidkeirõl szrmaztak. (Õseink is hasznltk, de termeszteni a Krpt medencben mr nem lehetett!) A gymbrt, a szegfûszeget, a fahjat, a borsmentt, az nizst a mai gyakorlattal ellenttben nem csupn az dessgek elksztshez, hanem a sltek, s a mrtsok zestshez is hasznltk. Az õsi magyar fûszerekkel val keveredsk rafinlt, vltozatos - m mg mindig a pentatonitson alapul - zvilgot eredmnyezett.
A renesznsz letszemllet termszetesen nem csupn a kpzõmûvszetekre gyakorolt nagy hatst, hanem a konyhamûvszetre, hiszen az let lvezethez a finom fogsok, zletes lakomk, fantasztikus borok is hozztartoztak. E korbl mr sokkal tbb rsos recept maradt fenn, melyekkel vltozatoss tehetõ - vagy ppen teljesen egyediv - tehetõ az tlap, s az itliai hats ellenre joggal tekinthetjk trtnelmi magyar konyhnak. (A Kirlyi Szakcsok Nyomdokn rendezvny rvendetes mdon igyekszik npszerûsteni, terjeszteni Mtys kornak fejedelmi fogsait)
Trk hdoltsg - Erdlyben l tovbb a magyar konyha
A trkk bevonulsa s megtelepedse a Krpt-medencben a tnyleges idõtartamnl sokkal hosszabb megtorpanst eredmnyezett a magyarsg trtnelmi, kulturlis s gazdasgi fejlõdsben. letternk, s benne kulturlis rtkeink megõrzse, polsa, fejlesztse a Felvidkre, de fõleg Erdlybe szorult ki. gy a magyar konyhamûvszet is Erdlyben lt tovbb, sõt sokan ma is ezt az idõszakot tekintik csupn az autentikus magyar konyha alapjnak. E korszak gasztronmijnak meghatroz fûszerei voltak a trkony, a borsikafû, a medvehagyma, a fenyõmag s a rozmaring, s ezeket tekintik ma is az erdlyi konyha dominns fûszereinek. Ktsgtelen, hogy szmos, ma is tlapon szereplõ, paprika nlkli telnk gykere e korszakra nylik vissza. Kvi Pl 1980-ban megjelent "Erdlyi lakoma" cmû knyve hossz vek kutatsain alapul, s mig a legtfogbb, s leggazdagabb receptgyûjtemnyt tartalmaz mû az erdlyi konyhrl. Az svnyi s elterjedse a konyhban is Erdlyhez kthetõ. A kzpkorban az erdlyi Parajd sbnyi lttk el egsz Eurpt, egszen a XVIII. szzadig.
A paprika elterjedse
Az elsõ paprikanvnyt mg Kolumbusz hozta magval Kzp-Amerikbl. Akkor mg egzotikus dsznvnyknt a fõri kertekben virtott. Fûszernvnyknt elõszr az Ibriai-flszigeten, majd a Balknon kezdtk hasznlni. Magyarorszgon a XVII. Szzadban jelent meg elõszr, dsznvnyknt. A pirosra rlelt, s megõrlt fûszer az rsos emlkek szerint igazn a XIX. szzadban vlt hasznlatoss. A mai magyar gasztronmia imzsban kzponti helyet elfoglal gulys, lnyegben az elsõ olyan tel volt, melynek "megszletse" nem fõri konyhkhoz kthetõ.
Ktsgtelen, hogy a paprika j sznt hozott a magyar konyhba, m cspõs, csppet kesernys ze nagyon is jl illeszkedik az õsi pentaton zvilghoz. (Azon is rdemes elgondolkodni, hogy a bogrcsban kszlt gulys milyen sok szempontbl visszautal õseink teleinek szimbolika rendszerre!) A paprika, s a papriks telek tlzott hangslyozst, mint "tipikus magyar tel" semmi sem indokolja. Npszerûsge taln kt okra vezethetõ vissza: az egyik a mr emltett szn, a msik pedig az õsi magyar alap- s fûszeranyagokkal (hagyma, fokhagyma, vagy medvehagyma, kmny, trkony, tejfl) egytt alkalmazva olyan jellegzetes zharmnit alkot, mely ms npek konyhiban nem hasznlatos.
(Nagy krds az is, hogy mirt ppen a gulyst, s a prkltet tûztk a magyar propaganda zszlajra nhny vtizede. Netn "npi tel" mivolta miatt? Ezzel vissza is kanyarodtunk az indt gondolathoz, a magyar konyha imzshoz, illetve annak megvltoztatshoz. Õszintn remlem, hogy egyszer ez is sikerlni fog.
Lovas Katalin
A magyar s az eurpai keresztny hagyomnyban az egsz hsvti nnepkr sorn kiemelt jelentõsget kapnak az nnep egyes szakai alatt fogyasztott telflesgek.
A hamvazszerdtl Hsvt vasrnapjig tart 40 napos bjt mr a 7. szzadtl szoks, sõt 1091-ben II. Orbn ppa mg trvnybe is iktatta. A magyarorszgi katolikusok nem is oly rg sok helyen valban be is tartottk ezt a szigor bjtt, amelynek fegyelme csupn az elmlt vszzadban lazult meg tbbek kztt a hivatalos enyhtsek kvetkeztben, s a nagyhtre, illetve nagypntekre korltozdott az idõtartama. A protestnsok csak a nagypnteki bjtt tartottk, de azt nagyon kvetkezetesen.
A rgi idõkben a bjti napokon csak kenyeret, st s szraz nvnyi eledeleket volt szabad enni s csak egyszer ehettek napjban. A 19. szzad vgn mg voltak olyan paraszti kzssgek, amelyek a halat nem szmtva csak nvnyi tpllkot vettek magukhoz. Sok helyen bjt alatt mg tejnemût sem fogyasztottak. Nem zsrral, hanem olajjal fõztek, s elõfordult, hogy a bjts eledelek szmra kln ednyeket hasznltak.
A 17. szzadban a bjt krdsben nagy vita tmadt a gyngysi francisknusok s jezsuitk kztt. A francisknus bartok a rgi tilalom szerint hst, tojst s tejnemût sem fogyasztottak, mg a jezsuitk azt tartottk, hogy a bjti napokon is szabad tojst s tejflt fogyasztani. A vita odig fajult, hogy a krds a rmai Congregatio de propaganda fide el kerlt, amely ugyan a bartok hagyomnyos rtelmezsvel rtett egyet, azonban az orszg klnleges helyzetre val tekintettel mgis engedlyezte a knnytst. A folytonos knnytsekkel (tej, tr, vaj, tojs) a magyar parasztsg sem lt, szinte a 19. szzad vgig csak halat s -ahogy a szegedi np mondja- harmat nevelte eledeleket (vagyis nvnyflket) fogyasztott. Ezrt mondtk a mlt szzad kzepn az reg tpiak: "knnyû a bût trn, kinyrn" - vagyis hinyzik belõle az nmegtagads.
A magyar npi konyhnak tjegysgenknt klnbzõ jellegzetes bjti teleit ismerjk. Lssunk nhny pldt a bjti trendre. Az õrsgi reformtusok nagypntek reggeln forralt tejet fogyasztottak kenyrrel. Az ebd sokfle lehetett: babgnica, fõtt aszalt szilva s alma az des fõzõlvel egytt, vagy aszaltszilva-leves, tejfls bab, gnica mkkal, tejjel, szrazbab tkmagolajjal s hagymval, mzeslaska, tejfls szilva. A Tpi menti protestnsok nagypntek dlben rntottlevest s kifõtt tsztt, vacsorra tejet, aludtejet, trt fogyasztottak. A rbakzben a tojsos, tejes telek s a tsztaflk mellett vadsskt, gombt is gyakran fõztek. Zldcstrtkn vagy nagycstrtkn a regtbb rbakzi s szigetkzi csaldban valamilyen zldfõzelket ettek tojs feltttel. Nagypnteken a kapuvriak lencst fõztek, hogy sok pnzk legyen. Finom bjti vacsora volt mg a csrs bab s a szalads. Orszgszerte elterjedt bjti tel volt a bableves, tojsleves, rnts nlkli krumplileves, babsalta, krumplisalta s a fõtt tsztk, ezek kzl is a mkostszta.
Õsmagyar s honfoglals-kori tkezs
A magyarsg eredetre, letmdjra, vallsi s kulturlis szoksaira vonatkozan szmos rsos emlkkel s rgszeti lelettel rendelkeznk. tkezsi s telksztsi szoksaikrl - melyek tulajdonkppen s lnyegben a magyar gasztronmia gykerei - az elsõ sszefoglal, elgondolkodtat mû 1996-ban jelent meg "A honfoglalskori magyar fejedelmi konyha" cmmel, melyben a szerzõ az õsi magyar konyha szimbolikai nyelvezett a magyar õsvalls rtkeinek tkrben foglalja ssze. A trtnelmi kutatsok eredmnyei mellett a legfõbb kvetkeztetsek igazt ppen azok a tnyek bizonytjk, melyek az vszzadokon keresztl formld magyar konyhamûvszetben mg ma is az õsi magyar telksztsre utalnak:
1.) A magyarok ltal igazn zletesnek tartott telben a pentaton (des, savany, ss, keserû, cspõs) zharmnia jelenik meg, melybõl egyik z sem "lg ki", nem vlik dominnss, s ppen ettõl lvezetes. (Elemezzk ki, pldul az igazi magyar hsleves zeit!)
2.) Legfinomabb teleink egyetlen ednyben kszlnek, s
3.) ezek mindig leveses, szaftos fogsok, mint õseink legfõbb ldozati telei
A mig hasznlatos fûszernvnyek kzl kettõ is van, melyekrõl francia botanikusok felttelezik, hogy a X. szzadban- a magyarok hoztk be Eurpba. Ez a trkony s a csombor. (borsikafû) De ugyanilyen elõszeretettel hasznltk õseink a fûszerkeverkek elksztsben a kakukkfvet, a kmnyt, a fokhagymt, a szurokfvet, a kaprot, a turbolyt, a citromfvet, a fehr mustrt, a zslyt, a gymbrgykeret, valamint gymlcsket (fonya, fekete ribiszke) s virgokat (ibolya, krmvirg, rzsaszirom)
Szmos olyan alapanyagot hasznl a mai magyar konyha, melyek szimbolikus jelentsk, vagy zk miatt vszzadokon t, szakcs (hziasszony) nemzedkeken keresztl rklõdtek, s maradtak fenn. (pl. vrs hagyma, kposzta) J nhny kzlk mig csak nlunk hasznlatos. (Pl. fehrrpa)
A tej savanytsval nyert ktõ-, sûrtõ-, vagy ppen alapanyagok kzl is a magyar tejfl s tr nem csupn szmos telnk nlklzhetetlen kellke, hanem egyetlen ms vilgkonyhban sem hasznlatos. S br a tejsznt msutt is hasznljk, de a magyar telekben ppen a pentaton zharmnia rvn egsz ms jelentõsget kap.
Õseink telksztsi (tartstsi) mdszereire utal vissza a magyarok savanysg szeretete, melyek elksztsi mdjai kzl nhny mindmig egyedlll. (pl. kovszos uborka)
A renesznsz kor - Mtys kirly fejedelmi konyhja
Trtnelmnk sorn a magyar gasztronmira fontos hatst gyakorl idõszak Mtys kirly kora. Szmos olyan fûszer rkezett Itlibl s honosodott meg vglegesen a magyar konyamûvszetben, melyek Kelet-zsia trpusi vidkeirõl szrmaztak. (Õseink is hasznltk, de termeszteni a Krpt medencben mr nem lehetett!) A gymbrt, a szegfûszeget, a fahjat, a borsmentt, az nizst a mai gyakorlattal ellenttben nem csupn az dessgek elksztshez, hanem a sltek, s a mrtsok zestshez is hasznltk. Az õsi magyar fûszerekkel val keveredsk rafinlt, vltozatos - m mg mindig a pentatonitson alapul - zvilgot eredmnyezett.
A renesznsz letszemllet termszetesen nem csupn a kpzõmûvszetekre gyakorolt nagy hatst, hanem a konyhamûvszetre, hiszen az let lvezethez a finom fogsok, zletes lakomk, fantasztikus borok is hozztartoztak. E korbl mr sokkal tbb rsos recept maradt fenn, melyekkel vltozatoss tehetõ - vagy ppen teljesen egyediv - tehetõ az tlap, s az itliai hats ellenre joggal tekinthetjk trtnelmi magyar konyhnak. (A Kirlyi Szakcsok Nyomdokn rendezvny rvendetes mdon igyekszik npszerûsteni, terjeszteni Mtys kornak fejedelmi fogsait)
Trk hdoltsg - Erdlyben l tovbb a magyar konyha
A trkk bevonulsa s megtelepedse a Krpt-medencben a tnyleges idõtartamnl sokkal hosszabb megtorpanst eredmnyezett a magyarsg trtnelmi, kulturlis s gazdasgi fejlõdsben. letternk, s benne kulturlis rtkeink megõrzse, polsa, fejlesztse a Felvidkre, de fõleg Erdlybe szorult ki. gy a magyar konyhamûvszet is Erdlyben lt tovbb, sõt sokan ma is ezt az idõszakot tekintik csupn az autentikus magyar konyha alapjnak. E korszak gasztronmijnak meghatroz fûszerei voltak a trkony, a borsikafû, a medvehagyma, a fenyõmag s a rozmaring, s ezeket tekintik ma is az erdlyi konyha dominns fûszereinek. Ktsgtelen, hogy szmos, ma is tlapon szereplõ, paprika nlkli telnk gykere e korszakra nylik vissza. Kvi Pl 1980-ban megjelent "Erdlyi lakoma" cmû knyve hossz vek kutatsain alapul, s mig a legtfogbb, s leggazdagabb receptgyûjtemnyt tartalmaz mû az erdlyi konyhrl. Az svnyi s elterjedse a konyhban is Erdlyhez kthetõ. A kzpkorban az erdlyi Parajd sbnyi lttk el egsz Eurpt, egszen a XVIII. szzadig.
A paprika elterjedse
Az elsõ paprikanvnyt mg Kolumbusz hozta magval Kzp-Amerikbl. Akkor mg egzotikus dsznvnyknt a fõri kertekben virtott. Fûszernvnyknt elõszr az Ibriai-flszigeten, majd a Balknon kezdtk hasznlni. Magyarorszgon a XVII. Szzadban jelent meg elõszr, dsznvnyknt. A pirosra rlelt, s megõrlt fûszer az rsos emlkek szerint igazn a XIX. szzadban vlt hasznlatoss. A mai magyar gasztronmia imzsban kzponti helyet elfoglal gulys, lnyegben az elsõ olyan tel volt, melynek "megszletse" nem fõri konyhkhoz kthetõ.
Ktsgtelen, hogy a paprika j sznt hozott a magyar konyhba, m cspõs, csppet kesernys ze nagyon is jl illeszkedik az õsi pentaton zvilghoz. (Azon is rdemes elgondolkodni, hogy a bogrcsban kszlt gulys milyen sok szempontbl visszautal õseink teleinek szimbolika rendszerre!) A paprika, s a papriks telek tlzott hangslyozst, mint "tipikus magyar tel" semmi sem indokolja. Npszerûsge taln kt okra vezethetõ vissza: az egyik a mr emltett szn, a msik pedig az õsi magyar alap- s fûszeranyagokkal (hagyma, fokhagyma, vagy medvehagyma, kmny, trkony, tejfl) egytt alkalmazva olyan jellegzetes zharmnit alkot, mely ms npek konyhiban nem hasznlatos.
(Nagy krds az is, hogy mirt ppen a gulyst, s a prkltet tûztk a magyar propaganda zszlajra nhny vtizede. Netn "npi tel" mivolta miatt? Ezzel vissza is kanyarodtunk az indt gondolathoz, a magyar konyha imzshoz, illetve annak megvltoztatshoz. Õszintn remlem, hogy egyszer ez is sikerlni fog.
Lovas Katalin