hunhagyomany

 

A magyarok bejövetele(mozgókép)

A Székely Nemzet története és alkotmánya(1927)

Emese Álma Enciklopédia Humana

Csíki Székely Múzeum

Kultúrális Enciklopédia

 

 



Megosztás


Több ilyen zene keresése itt: Nyers Csaba és a tarsolyosok





Szavazás
A hagyományőrzésről
Szerinted szükséges a mai világban a hagyományőrzéssel foglalkozni?

igen,fontosak a gyökereink
igen,mert a múltunk nélkül jövőnk sincs
nem,már senkit sem érdekel
nem foglalkozom ilyesmivel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2008-10-03
 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hasznos receptek hagyományos ételeink elkészítéséhez-CIKK

Hozzávalók:
200 g kukoricaliszt
200 g kukoricadara
200 g vörösliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
7 ek. szójaliszt (tojás helyett)
egy csipetnyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
ízlés szerint sóval sózzuk
1/2 csésze len- illetve szezámmag
2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
víz

A hozzávalókból sűrű, folyékony masszát keverünk, fél órát állni hagyjuk. Kiolajozott, még jobb, ha kókuszzsírral kikent tepsibe öntjük, majd közpesen forró sütőben 3/4 órát sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

1. Forrásban lévő vízbe kukoricadarát öntünk állandó kevergetés közben. Vizes deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra elsimítjuk. Megkenjük vajjal, túróval jó vastagon, majd gyorsan feltekerjük, ki ne hűljön, mert csak forrón jó! Fonállal vágjuk szeletekre.

2. Darával és liszttel is készíthetjük, úgy mint az előzőt. Ha megfőtt a massza, kiborítjuk a deszkára, és vizes kézzel egy bucinak összelapogatjuk. Ezt is cérnával vágjuk, de a forró puliszkára hideg, lehetőleg házitejet öntünk.

Hozzávalók:
kukoricaliszt
víz
mák
méz
Enyhén sós, forrásban lévő vízbe folytonos kevergetés mellett kukoricalisztet öntünk, olyan sűrűre, hogy a kanál megálljon benne. Lefedve néhény percig főzzük, majd rövid ideig állni hagyjuk. A masszát olajba mártott kanállal egy mélyebb tálba szaggatjuk. Mézzel és mákkal tálaljuk.

250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.

Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja
Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát

A kölest vízben puhára főzzük. Összekeverjük megmosott, beáztatott mazsolával, mézzel, dióval, barna héjától megtisztított mandulával, fahéjjal és vagy őrölt vaníliával. Rövid ideig állni hagyjuk.

Hozzávalók:
12 dkg köles
2 közepes vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 cukkini
1 padlizsán
3 evőkanál olivaolaj

borsika
6 gerezd fokhagyma
kakukkfű
babérlevél
Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük bele a szeletekre vágott zöldséget, a paprikát csíkokra vágva. Fűszerezzük, majd lassan, kevergetve adjuk hozzá a kölest. Lefedve kb. 20 percig pároljuk.

Hozzávalók:
500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg zöldbab
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor borsikafű
1 ek. olívaolaj
20 dkg köles
1 púpozott ek. ételízesítő por
tengeri só
Cayenne-bors
10 dkg juhsajt
A zöldbabot megtisztítjuk és kb. 2 cm hosszúságúra földaraboljuk. A meghámozott hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsikafű leveleit a szárról lecsipkedjük és félretesszük. A hagymát, a fokhagymát meg a borsikafű szárait, az olajon, közepes lángon, kevergetve megpirítjuk. A kölest rászórjuk, 5 dl ételízesítős vízzel felöntjük. Amikor fölforrt, lefödjük és kis lángon kb. 20 percig főzzük. A babot enyhén megsózzuk és egy lábasban, egy deci vízzel aláöntve, lefödve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Utána a párolt kölessel összekeverjük. Fűszerezzük, a juhsajtot rámorzsoljuk, borsikafű levelekkel megszórjuk.

Hozzávalók 6 személyre:
kb. 2,5 dl víz
10 dkg köles
kevés ételízesítő por
40 dkg paradicsom
10 dkg sampinyon gomba
2 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. szárított oregánó
10 dkg reszelt Ementáli sajt
őrölt bors
tengeri só
1 fej vöröskáposzta (kb. 1 kg)
3 ek. kukoricacsíra olaj
1 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
A vizet fölforraljuk és a megtisztított kölest beleszórjuk. Az ételízesítő port hozzáadjuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szárát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A megtisztított gombát ugyancsak kis kockákra, a hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a párolt köleshez keverjük, és az oregánót meg a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megborsozzuk, megsózzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A káposztát óvatosan a forró vízbe engedjük, majd 5-6 percig főzzük. A káposztalevelek vastag részét kivágjuk, majd a közepére tölteléket halmozunk. Egy széles lábasban, forró olajon a tekercsek mindkét oldalát megpirítjuk. A káposzta főzőlevéből másfél decit ráöntünk, fölforraljuk és lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a maradék káposztát vékonycsíkokra metéljük. Az apró káposztát a tekercsek közé rakjuk, a tejszínt ráöntjük és lefödve, kis lángon a forrástól számított újabb 10 percig főzzük. Végül apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Héjában főtt (sült) burgonya illik hozzá.

Hozzávalók:
fél csésze hántolt étkezési köles
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek. kukoricaolaj
tengerisó
100 gr sütőtök
Vágjuk a hagymát kockára, pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a megmosott kölest, pirítsuk tovább pár percig. Engedjük fel vízzel, sózzuk meg. Ha a köles már puha, adjuk hozzá a durvára reszelt sütőtököt és főzzük még egy-két percig, a finomra vágott petrezselyemzöldet tálaláskor hintsük rá.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
75 g árpagyöngy
1 ek. kukoricacsíra-olaj
7,5 dl zöldségerőleves
250 g cékla
1,25 dl tej
1 dl tejszín
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
frissen reszelt szerecsendió
A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Az árpagyöngyöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Mindezeket olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. A zöldség erőlevest ráöntjük, majd az egészet fölforraljuk. Utána lefödjük és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a cékláról, ha van rajta egy-két szép levél, akkor azt félretesszük. A gumót pedig meghámozzuk és durvára reszeljük. A céklareszeléket a levesbe

Hozzávalók:
2,5 csésze hajdina tisztítva, megmosva
1 kg karfiol rózsáira szedve
1/2 kg gomba tisztítva, darabolva
2 fej vöröshagyma apróra vágva
6 ek hidegensajtolt olaj (4 a hagymához, 2 a hajdinához)
1 csomó petrezselyem zöldje apróra vágva
3 csipet tengeri só
1 pohár kefír

A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd 3 csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyemzöldjével. Tűzálló tálba rakjuk: alsó rétege hajdina legyen, a tetejére karfiol kerüljön. Egy pohár kefírrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.

 

 

 
http://mimagyar.hu
Hír-Plusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 


free counters

Google PageRank
 

 

 

 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?