A magyarok bejvetele(mozgkp)
A Szkely Nemzet trtnete s alkotmnya(1927)
Emese lma Enciklopdia Humana
Cski Szkely Mzeum
Kultrlis Enciklopdia
Mrti Menyhrt rajongja a
Megoszts
Tbb ilyen zene keresse itt: Nyers Csaba s a tarsolyosok
Hozzvalk: 200 g kukoricaliszt 200 g kukoricadara 200 g vrsliszt vagy teljes kirls bzaliszt 7 ek. szjaliszt (tojs helyett) egy csipetnyi szdabikarbna vagy foszftmentes stpor zls szerint sval szzuk 1/2 cssze len- illetve szezmmag 2 dl hidegen sajtolt napraforg olaj vz
A hozzvalkbl sr, folykony masszt kevernk, fl rt llni hagyjuk. Kiolajozott, mg jobb, ha kkuszzsrral kikent tepsibe ntjk, majd kzpesen forr stben 3/4 rt stjk. Szeletekre vgva tlaljuk.
1. Forrsban lv vzbe kukoricadart ntnk lland kevergets kzben. Vizes deszkra bortjuk, ujjnyi vastagra elsimtjuk. Megkenjk vajjal, trval j vastagon, majd gyorsan feltekerjk, ki ne hljn, mert csak forrn j! Fonllal vgjuk szeletekre.
2. Darval s liszttel is kszthetjk, gy mint az elzt. Ha megftt a massza, kibortjuk a deszkra, s vizes kzzel egy bucinak sszelapogatjuk. Ezt is crnval vgjuk, de a forr puliszkra hideg, lehetleg hzitejet ntnk.
Hozzvalk: kukoricaliszt vz mk mz Enyhn ss, forrsban lv vzbe folytonos kevergets mellett kukoricalisztet ntnk, olyan srre, hogy a kanl meglljon benne. Lefedve nhny percig fzzk, majd rvid ideig llni hagyjuk. A masszt olajba mrtott kanllal egy mlyebb tlba szaggatjuk. Mzzel s mkkal tlaljuk.
250 g ftt hajdint ledarlunk s sszekevernk 50 g friss des tehntrval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. rlt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kzzel gombcokat formlunk. A gombcokat forr vzben 10 percig fzzk.
Hozzvalk: 250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen rlt) 1/2 l svnyvz 100 g frissen darlt di 100 g finomra vgott datolya 3 ek. olaj s ha van belereszelhet 1 db vegyszermentes narancsnak a hja Kikevers utn 1 rig llni hagyjuk, majd olajos vagy kkuszzsros tepsiben kis halmocskkba osztva elhelyezzk a tsztt. Elmelegtett forr stben 20 percig kell stni. Hnapokig megtartja zt, zamatt
A klest vzben puhra fzzk. sszekeverjk megmosott, beztatott mazsolval, mzzel, dival, barna hjtl megtiszttott mandulval, fahjjal s vagy rlt vanlival. Rvid ideig llni hagyjuk.
Hozzvalk: 12 dkg kles 2 kzepes vrshagyma 1 zldpaprika 1 cukkini 1 padlizsn 3 evkanl olivaolaj s borsika 6 gerezd fokhagyma kakukkf babrlevl Pirtsuk meg az aprra vgott hagymt, tegyk bele a szeletekre vgott zldsget, a paprikt cskokra vgva. Fszerezzk, majd lassan, kevergetve adjuk hozz a klest. Lefedve kb. 20 percig proljuk.
Hozzvalk: 500 g hajdina 2-3 kzepes rpa lereszelve 1 nagy fej hagyma lereszelve 1 kzepes zeller lereszelve 2 ek. vegamix s zls szerint Mossuk meg, majd cspgtessk le a hajdint. Ha megszradt szrazon prkljk meg folyamatosan kavargatva, majd ha mr rezzk az enyhe prklt szagot ntsk fel 2-3 szoros vzmennyisggel, s keverjk hozz a tbbi sszetevt. Lass tzn fzzk puhra kb. 15-20 perc alatt.
Hozzvalk 4 szemlyre: 60 dkg zldbab 1 kzepes fej vrshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 csokor borsikaf 1 ek. olvaolaj 20 dkg kles 1 ppozott ek. telzest por tengeri s Cayenne-bors 10 dkg juhsajt A zldbabot megtiszttjuk s kb. 2 cm hosszsgra fldaraboljuk. A meghmozott hagymt s a fokhagymt aprra vgjuk. A borsikaf leveleit a szrrl lecsipkedjk s flretesszk. A hagymt, a fokhagymt meg a borsikaf szrait, az olajon, kzepes lngon, kevergetve megpirtjuk. A klest rszrjuk, 5 dl telzests vzzel felntjk. Amikor flforrt, lefdjk s kis lngon kb. 20 percig fzzk. A babot enyhn megszzuk s egy lbasban, egy deci vzzel alntve, lefdve, kis lngon kb. 15 percig proljuk. Utna a prolt klessel sszekeverjk. Fszerezzk, a juhsajtot rmorzsoljuk, borsikaf levelekkel megszrjuk.
Hozzvalk 6 szemlyre: kb. 2,5 dl vz 10 dkg kles kevs telzest por 40 dkg paradicsom 10 dkg sampinyon gomba 2 kzepes fej vrshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 ek. szrtott oregn 10 dkg reszelt Ementli sajt rlt bors tengeri s 1 fej vrskposzta (kb. 1 kg) 3 ek. kukoricacsra olaj 1 dl tejszn 1 csokor petrezselyem A vizet flforraljuk s a megtiszttott klest beleszrjuk. Az telzest port hozzadjuk, majd kis lngon kb. 20 percig fzzk. A paradicsomot meghmozzuk, szrt kimetsszk, hst kis kockkra vgjuk. A megtiszttott gombt ugyancsak kis kockkra, a hagymt meg a fokhagymt finomra aprtjuk. Mindezeket a prolt kleshez keverjk, s az oregnt meg a reszelt sajtot is hozzadjuk. Megborsozzuk, megszzuk. B, enyhn ss vizet forralunk. A kposztt vatosan a forr vzbe engedjk, majd 5-6 percig fzzk. A kposztalevelek vastag rszt kivgjuk, majd a kzepre tltelket halmozunk. Egy szles lbasban, forr olajon a tekercsek mindkt oldalt megpirtjuk. A kposzta fzlevbl msfl decit rntnk, flforraljuk s lefdve, kis lngon 10 percig proljuk. Kzben a maradk kposztt vkonycskokra metljk. Az apr kposztt a tekercsek kz rakjuk, a tejsznt rntjk s lefdve, kis lngon a forrstl szmtott jabb 10 percig fzzk. Vgl aprra vgott petrezselyemmel megszrjuk. Hjban ftt (slt) burgonya illik hozz.
Hozzvalk: fl cssze hntolt tkezsi kles 1 fej vrshagyma 1 csokor petrezselyemzld 1 ek. kukoricaolaj tengeris 100 gr sttk Vgjuk a hagymt kockra, pirtsuk meg olajon. Adjuk hozz a megmosott klest, pirtsuk tovbb pr percig. Engedjk fel vzzel, szzuk meg. Ha a kles mr puha, adjuk hozz a durvra reszelt sttkt s fzzk mg egy-kt percig, a finomra vgott petrezselyemzldet tlalskor hintsk r.
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kis fej vrshagyma 1 gerezd fokhagyma 75 g rpagyngy 1 ek. kukoricacsra-olaj 7,5 dl zldsgerleves 250 g ckla 1,25 dl tej 1 dl tejszn tengeri s frissen rlt fehr bors frissen reszelt szerecsendi A meghmozott hagymt s fokhagymt finomra aprtjuk. Az rpagyngyt megmossuk, s jl lecspgtetjk. Mindezeket olajon, kzepes lngon kevergetve kb. 2 percig pirtjuk. A zldsg erlevest rntjk, majd az egszet flforraljuk. Utna lefdjk s kis lngon kb. 25 percig fzzk. Kzben a cklrl, ha van rajta egy-kt szp levl, akkor azt flretesszk. A gumt pedig meghmozzuk s durvra reszeljk. A cklareszelket a levesbe
Hozzvalk: 2,5 cssze hajdina tiszttva, megmosva 1 kg karfiol rzsira szedve 1/2 kg gomba tiszttva, darabolva 2 fej vrshagyma aprra vgva 6 ek hidegensajtolt olaj (4 a hagymhoz, 2 a hajdinhoz) 1 csom petrezselyem zldje aprra vgva 3 csipet tengeri s 1 pohr kefr
A hajdint olajon pr percig pirtjuk, majd 3 cssze enyhn ss vzzel felntjk, s lefedve 30 perc alatt puhra fzzk. A karfiolt lobog, forr vzben pr percig forraljuk majd kiszedjk s lecsepegtetjk. A hagymt az olajon megpirtjuk, szzuk, beletesszk a gombt, s fed alatt puhra proljuk, majd megszrjuk a petrezselyemzldjvel. Tzll tlba rakjuk: als rtege hajdina legyen, a tetejre karfiol kerljn. Egy pohr kefrrel meglocsoljuk, s a stbe tve megstjk.