A magyarok bejövetele(mozgókép)
A Székely Nemzet története és alkotmánya(1927)
Emese Álma Enciklopédia Humana
Csíki Székely Múzeum
Kultúrális Enciklopédia
Márti Menyhárt rajongója a
Megosztás
Több ilyen zene keresése itt: Nyers Csaba és a tarsolyosok
Hozzávalók: 200 g kukoricaliszt 200 g kukoricadara 200 g vörösliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt 7 ek. szójaliszt (tojás helyett) egy csipetnyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor ízlés szerint sóval sózzuk 1/2 csésze len- illetve szezámmag 2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj víz
A hozzávalókból sűrű, folyékony masszát keverünk, fél órát állni hagyjuk. Kiolajozott, még jobb, ha kókuszzsírral kikent tepsibe öntjük, majd közpesen forró sütőben 3/4 órát sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
1. Forrásban lévő vízbe kukoricadarát öntünk állandó kevergetés közben. Vizes deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra elsimítjuk. Megkenjük vajjal, túróval jó vastagon, majd gyorsan feltekerjük, ki ne hűljön, mert csak forrón jó! Fonállal vágjuk szeletekre.
2. Darával és liszttel is készíthetjük, úgy mint az előzőt. Ha megfőtt a massza, kiborítjuk a deszkára, és vizes kézzel egy bucinak összelapogatjuk. Ezt is cérnával vágjuk, de a forró puliszkára hideg, lehetőleg házitejet öntünk.
Hozzávalók: kukoricaliszt víz mák méz Enyhén sós, forrásban lévő vízbe folytonos kevergetés mellett kukoricalisztet öntünk, olyan sűrűre, hogy a kanál megálljon benne. Lefedve néhény percig főzzük, majd rövid ideig állni hagyjuk. A masszát olajba mártott kanállal egy mélyebb tálba szaggatjuk. Mézzel és mákkal tálaljuk.
250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.
Hozzávalók: 250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt) 1/2 l ásványvíz 100 g frissen darált dió 100 g finomra vágott datolya 3 ek. olaj és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát
A kölest vízben puhára főzzük. Összekeverjük megmosott, beáztatott mazsolával, mézzel, dióval, barna héjától megtisztított mandulával, fahéjjal és vagy őrölt vaníliával. Rövid ideig állni hagyjuk.
Hozzávalók: 12 dkg köles 2 közepes vöröshagyma 1 zöldpaprika 1 cukkini 1 padlizsán 3 evőkanál olivaolaj só borsika 6 gerezd fokhagyma kakukkfű babérlevél Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük bele a szeletekre vágott zöldséget, a paprikát csíkokra vágva. Fűszerezzük, majd lassan, kevergetve adjuk hozzá a kölest. Lefedve kb. 20 percig pároljuk.
Hozzávalók: 500 g hajdina 2-3 közepes répa lereszelve 1 nagy fej hagyma lereszelve 1 közepes zeller lereszelve 2 ek. vegamix só ízlés szerint Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldbab 1 közepes fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 csokor borsikafű 1 ek. olívaolaj 20 dkg köles 1 púpozott ek. ételízesítő por tengeri só Cayenne-bors 10 dkg juhsajt A zöldbabot megtisztítjuk és kb. 2 cm hosszúságúra földaraboljuk. A meghámozott hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsikafű leveleit a szárról lecsipkedjük és félretesszük. A hagymát, a fokhagymát meg a borsikafű szárait, az olajon, közepes lángon, kevergetve megpirítjuk. A kölest rászórjuk, 5 dl ételízesítős vízzel felöntjük. Amikor fölforrt, lefödjük és kis lángon kb. 20 percig főzzük. A babot enyhén megsózzuk és egy lábasban, egy deci vízzel aláöntve, lefödve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Utána a párolt kölessel összekeverjük. Fűszerezzük, a juhsajtot rámorzsoljuk, borsikafű levelekkel megszórjuk.
Hozzávalók 6 személyre: kb. 2,5 dl víz 10 dkg köles kevés ételízesítő por 40 dkg paradicsom 10 dkg sampinyon gomba 2 közepes fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 ek. szárított oregánó 10 dkg reszelt Ementáli sajt őrölt bors tengeri só 1 fej vöröskáposzta (kb. 1 kg) 3 ek. kukoricacsíra olaj 1 dl tejszín 1 csokor petrezselyem A vizet fölforraljuk és a megtisztított kölest beleszórjuk. Az ételízesítő port hozzáadjuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szárát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A megtisztított gombát ugyancsak kis kockákra, a hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a párolt köleshez keverjük, és az oregánót meg a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megborsozzuk, megsózzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A káposztát óvatosan a forró vízbe engedjük, majd 5-6 percig főzzük. A káposztalevelek vastag részét kivágjuk, majd a közepére tölteléket halmozunk. Egy széles lábasban, forró olajon a tekercsek mindkét oldalát megpirítjuk. A káposzta főzőlevéből másfél decit ráöntünk, fölforraljuk és lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a maradék káposztát vékonycsíkokra metéljük. Az apró káposztát a tekercsek közé rakjuk, a tejszínt ráöntjük és lefödve, kis lángon a forrástól számított újabb 10 percig főzzük. Végül apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Héjában főtt (sült) burgonya illik hozzá.
Hozzávalók: fél csésze hántolt étkezési köles 1 fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyemzöld 1 ek. kukoricaolaj tengerisó 100 gr sütőtök Vágjuk a hagymát kockára, pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a megmosott kölest, pirítsuk tovább pár percig. Engedjük fel vízzel, sózzuk meg. Ha a köles már puha, adjuk hozzá a durvára reszelt sütőtököt és főzzük még egy-két percig, a finomra vágott petrezselyemzöldet tálaláskor hintsük rá.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 75 g árpagyöngy 1 ek. kukoricacsíra-olaj 7,5 dl zöldségerőleves 250 g cékla 1,25 dl tej 1 dl tejszín tengeri só frissen őrölt fehér bors frissen reszelt szerecsendió A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Az árpagyöngyöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Mindezeket olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. A zöldség erőlevest ráöntjük, majd az egészet fölforraljuk. Utána lefödjük és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a cékláról, ha van rajta egy-két szép levél, akkor azt félretesszük. A gumót pedig meghámozzuk és durvára reszeljük. A céklareszeléket a levesbe
Hozzávalók: 2,5 csésze hajdina tisztítva, megmosva 1 kg karfiol rózsáira szedve 1/2 kg gomba tisztítva, darabolva 2 fej vöröshagyma apróra vágva 6 ek hidegensajtolt olaj (4 a hagymához, 2 a hajdinához) 1 csomó petrezselyem zöldje apróra vágva 3 csipet tengeri só 1 pohár kefír
A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd 3 csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyemzöldjével. Tűzálló tálba rakjuk: alsó rétege hajdina legyen, a tetejére karfiol kerüljön. Egy pohár kefírrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.