hunhagyomany

 

A magyarok bejövetele(mozgókép)

A Székely Nemzet története és alkotmánya(1927)

Emese Álma Enciklopédia Humana

Csíki Székely Múzeum

Kultúrális Enciklopédia

 

 



Megosztás


Több ilyen zene keresése itt: Nyers Csaba és a tarsolyosok





Szavazás
A hagyományőrzésről
Szerinted szükséges a mai világban a hagyományőrzéssel foglalkozni?

igen,fontosak a gyökereink
igen,mert a múltunk nélkül jövőnk sincs
nem,már senkit sem érdekel
nem foglalkozom ilyesmivel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2008-10-03
 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

A köles,lenmag és társai a népi hagyományos étkezésben és gyógyításban-CIKK

A lenmag

A lent jórészt növényi rostjáért és olajos magjáért tenyésztik a mai napig is Közép-Európában, de a lenmagot már az egyiptomi kultúra is ismerte. Valószínűleg, gyógyhatású növénynek tekintették, sírkamrákban is gyakran találtak kutatók lenmagokat elszórva: feltehetően útravalóként helyezték a magokat a test mellé. A tojás alakú lenmag általában 5-6 mm hosszú, barnás színű, lapos, gyógyászati és ipari célra is használják.

Lenmag az iparban

A len legismertebb felhasználása már évszázadok óta a ruházati iparban történik, ebből készültek a finom kelmék, és az ünnepi textíliák, de az is közismert, hogy a lenmagból hideg és meleg sajtolással zsíros, száraz olaj nyerhető. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy az úgynevezett standolajhoz is a lenmagot használják fel, gyakorlatilag a sűrűre főzött lenmagolajból készül a lakkok és lazúrok egyik ismert eleme, csak különleges kezelése miatt időjárás- és vízállósága lényegesen jobb, mint a sima lenolajé. Lenmag található még a káliszappanban is, de számos olyan lenmagolaj-alapú kence is van a piacon, amelyek bőrbetegségek kezelésére és megelőzésére is remek.

Lenmag az étkezésben

Viszonylag kevesen tudják, hogy a lenmag számos ismert és rettegett betegség megelőzését elősegítheti. Maga a lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket is magában hordoz. Rostban gazdag, B2, B3, B5, B6, B9 (folsav), C-vitamint is tartalmaz, található benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is. A modern táplálkozásban igen fontos szerepet kapott, mivel gyógyhatását régóta ismerik, és ma már az is bizonyított, hogy a szervezet általa olyan tápanyagforráshoz jut, amelynek segítségével sokkal hatékonyabban védekezik korunk betegségei ellen.

Lenmag, mint gyógyító erő

Elsősorban szív-, ér-, és bélbetegségek kezelésére szokás lenmagból készült kivonatokat, koncentrátumokat ajánlani, de az is bizonyított, hogy az agyműködést is serkenti. Fontos tudni, hogy a lenmag megakadályozhatja a koleszterin lerakódását, cukorbetegség, és májpanaszok esetén is hasznos segítség lehet. Az ízületi gyulladások, sőt, bronchitis esetén is gyakran szokták használni, de bőrbetegségek tüneteit is hatásosan képes enyhíteni. Szokták fogyasztani egészben, őrölve (ilyenkor a hatóanyagok sokkal hatékonyabban szívódnak fel a szervezetben), sajtolva, teának főzve. A mindennapi táplálkozásban elengedhetetlen segítség a lenmag, azt viszont érdemes figyelni, hogy magas olaj és zsírtartalma miatt mennyi kalóriát jelent bevitele (100 grammban 530 kcal van).

 
A köles

A köles valójában gyűjtőnév, leggyakrabban a termesztett kölesre hivatkozunk így, bár a kölesnek számos egyéb fajtája ismert: például a hajszálágú köles, az indiai köles vagy a rókafarkú köles. A köles talán a legősibb gabonaféle: egyes források szerint 10 ezer éves múltra tekint vissza, mások 6000 évesnek becsülik. Ami biztos, a köles Kínából származik, Magyarországra már a középkor elején megérkezett. Sokáig legfontosabb gabonánk volt, de a kenyérgabonák megjelenésével lassacskán visszaszorult a fogyasztása – legalábbis Európában, ahol a XIX. századra szinte teljesen eltűnt. A világ egyharmadának máig a köles az alapvető élelmiszere, különösen Afrikában, Indiában és Ázsiában.

A köles gyógyító ereje

A köles számos kedvező élettani hatása ismert, melyek többsége rendszeres fogyasztás esetén jelentkezik: csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, az öregedési folyamatokat késlelteti és erősíti a látást. A köles fontos jellegzetessége, hogy lúgos kémhatású, ami savtúltengés esetén jelent nagy segítséget a szervezetnek; valamint a teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat is tartalmaz, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és B1, B2 vitamint. Gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza a zsíranyagcserét és a vércukorszintet, optimalizálja a bélrendszer működését és egészségesen tartja az érfalakat.

 
A napraforgómag

Az eredetileg Peruban és Mexikóban őshonos napraforgó magját már a régi indián közösségek étkezési és orvoslási célra is rendszeresen használták. Érdekes, hogy Európába csak dísznövényként hozták be a napraforgót, amely szépségével sokáig csak vizuális élményt nyújtott. Közel 200 év kellett hozzá, hogy rájöjjünk, ennek a sárga, szemrevaló virágnak a magja is igen sokat ér, és kiváló olaj készíthető belőle. A fészkes virágzatú, lágy szárú, legalább másfél méter magas növény (amely egyébként soha nem követi a nap járását, mindig délkelet felé fordítja tányérját) magja mára már napi szinten is meghatározó élelmiszer lett, akár pörkölt mag, akár természetes olaj formájában, mivel nemcsak ízletes, hanem egészséges is.

Mitől jó a napraforgó magja?

Elsősorban sokféle felhasználhatósága, és viszonylag könnyű előállítása az, amiért a napraforgómagot termesztik. Emberi fogyasztásra, olajkészítésre, madáreleség összetevőjének, valamint több gyógyszer alapanyagához is tökéletesen megfelel, magas vitamintartalma pedig tovább emeli értékét. Igaz, magas zsír- és energiatartalmú magról van szó, de hát ez az olajos magok esetében egyáltalán nem meglepő jelenség. Viszont ha tartjuk a mértéket fogyasztásakor, akkor fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert zsírsavai hozzájárulhatnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez. Elsősorban B1 és E vitaminokat tartalmaz, ezek a szénhidrát-, aminosav- és az alkohol-anyagcserét, valamint a káros szabad gyökök sejthártya rombolását megakadályozó folyamatokat segíthetik elő. Jelentős mennyiségben található a napraforgómagban magnézium, kalcium és kálium is, így a csontok erejének megőrzésében, és a vérkeringés javításában is részt vesz, csak arra kell figyelni, hogy ne sózott formában, és mértékkel vigyük be a szervezetünkbe.

Napraforgómag, mint házi orvosság

Magas rosttartalma szintén fontos tényező, a népi patika a cukorbetegek, emésztési problémákkal küzdők, kismamák és idősek számára is javasolja a napraforgómag rendszeres fogyasztását, akár olaj formájában is. Nagyon fontos azonban, hogy otthoni elkészítésénél (pirításkor) a magvak világos színűek maradjanak, mert hőkezeléskor értékes zsírsavainak egy része tönkremegy.

 
A szezámmag

Az olajos magvak családjába tartozó szezámmag főleg a keleti kultúrában ismert, nagy múltra visszatekintő magféleség. Az európai konyha elsősorban Indiából ismeri a szezámmagot, de ma már közismert, hogy Kínában ötezer éve használják, főleg préselt olaj formájában, főzéshez, de még tintakészítéshez is. Termesztése is könnyű volt, nem túl igényes növényfajtáról van szó, igaz, a betakarítása már bonyolultabb feladat, mivel a magok rendkívül aprók. Egészséges, vitamindús, könnyen emészthető, koncentrált energiaforrásról van tehát szó, amelyet még a szigorú diétát tartók is kényelmesen fogyaszthatnak, sőt, egyenesen ajánlott, hogy a szezámmag mindennapi étkezésünk szerves eleme legyen.

Szezámmag a konyhában

Az európai konyha leginkább péksütemények ízesítéséhez használja fel a szezámmagot, esetleg rágcsálnivalók díszítésére, vagy saláták színesítésére szokták még levenni a polcról ezt a magfélét. Pedig nem árt tudni, hogy a szezámmag rendkívül tápláló, tudták ezt a kínaiak is, akiknek gasztronómiai kultúrájában sokkal jelentősebb szerepet kapott ez a mag. De a világ több konyháján is visszaköszön a szezámmag: előfordul olajként szószokban, rántásokban, vagy hússütéskor zsiradékként és persze salátákhoz egyenesen elengedhetetlen ízesítő. A szezámmag ma már nálunk is több formában szerezhető be a boltokban: van hántolatlan (ezt használják fel a kenyerek, péksütemények ízesítésére a pékek) és hántolt fajtája is, de pirítottan is kapható.

Szezámmag, mint gyógyszer

Indiában a szezámmag a halhatatlanság szimbóluma volt, és ez egyáltalán nem véletlen. Nálunk is előszeretettel használja fel a mai napig a népi gyógyászat ezt az olajos magfajtát, ami nem csoda, hiszen B1, B2, E-vitaminban, kalciumban, valamint magnéziumban gazdag, magas élelmirost-tartalma miatt cukorbetegek és diétázók is nyugodtan beépíthetik étrendjükbe. Szív-, máj-, és epehólyag betegségek kezelésére alkalmas a szezámmag, sőt a belőle készült olaj természetes antioxidánsokat is tartalmaz, magas lecitin tartalma pedig állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre, és a krónikus fáradságot, álmatlanságot, egyesek szerint még a depressziót is hatásosan lehet kezelni vele. Egyetlen hátránya magas zsírtartalma, erre mindenképpen figyelni kell, ahogy arra is, hogy ne tároljuk túl sokáig, mert avasodásra hajlamos. Étkezés, konyhai felhasználás előtt érdemes megpirítani kicsit, mert így sokkal ízletesebb.

forrás: www.ceressuto.hu
A tökmag

Írásos emlékek is tanúskodnak arról, hogy már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a tököt, és magját is előszeretettel használták a konyhában és gyógyításhoz is. Ugyanakkor több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mai tök az úgynevezett texan tökből (Cucurbi-ta texana) származik, a Közép- és Dél-Amerikai indián kultúrában már 6-8 ezer éve használták ezt a növényt (nem csak táplálkozás céljából, tárgyakat, sőt még hangszert is készítettek sütőtökből) A cserjevegetáció uraként ismert, trópusi környezetben, illetve erdőszéleken honos tök tehát igen régóta ismert és közkedvelt magvas növény, melynek magját több célra is érdemes felhasználni.

Mire jó a tökmag?

Manapság a tökmagot leginkább rágcsálnivaló formájában, vagy gyógyszeripari termékként ismerjük, de gyakran megtalálható még pékáru, olajpogácsa, vagy éppen sajtolt olaj alkotóelemeként is, igen széles spektrumban szeretik az egyébként rendkívül egészséges tökmagot felhasználni, már csak azért is, mert sok jótékony tulajdonsága mellett a tudomány jelenleg egyetlen káros mellékhatást sem tud megnevezni benne. A tökmagban, tökmagolajban található vitaminok, ásványi anyagok rendkívül hasznosak a szervezet számára, hiszen megkapjuk az A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokat, focil-savat (ez a B-vitamin egyik változata), és kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és vörösréz is jut a szervezetbe kellő mennyiségű tökmaggal. Amellett, hogy ilyen egészséges, régóta közkedvelt csemege is a tökmag, már régen is pirítva szerették fogyasztani az emberek, de már az indiánok is tudták, hogy nem csak rágcsálnivalóról, hanem igen fontos természetes gyógyszerről van szó, amelyet a mai világban is előszeretettel használnak.

Tökmag: a férfiak eledele

Állítólag régen azért nem volt ismert betegség a prosztatagyulladás a férfiak körében, mert táplálkozásunk rendszeres eleme volt a tökmag. A tökmagot a népi gyógyászatban tehát elsősorban a férfi-panaszok enyhítésére használják, értelemszerűen a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentősebb hatású ezen a téren. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően nem csak a prosztatabetegségek ellen hasznos, hanem a szellemi teljesítményt és a vérkeringést is serkenti, valamint a koleszterinszint csökkentésére és a szívinfarktus megelőzésére is igen hatékonynak bizonyult. Ismertebb és elfogadottabb tény, hogy esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással is rendelkezik, így a köszvény ellen is hasznos gyógyszer lehet, mert fokozza az A-vitamin felszívódását is. A tökmag tehát olaj, vagy kapszula formájában legyen ott minden háztartásban, hiszen az egészséges életmód elengedhetetlen hozzávalójáról beszélünk, de az sem árt, ha kicsit visszaszoktatjuk magunkat a pirított tökmag rágcsálására hideg, téli estéken, elvégre már prevenciós hatása is bizonyított.

 
Hajdinatöret

A hajdina (más néven pohánka vagy tatárka) mindig is egzotikumnak számított a magyar táplálkozás kultúrában, hiszen nehezen termeszthető és hántolható, pedig tápanyagokban, vitaminokban az egyik leggazdagabb gabonaféle. A gabonaféle megnevezés persze nem egészen pontos: a hajdina "hivatalosan" a keserűfű-félék családjába tartozik, mégis a gabonákhoz szokás sorolni, hiszen szemtermését a gabonához hasonlóan fogyasztják. Különféle elnevezései mind igen beszédesek: a hajdina elnevezés a német Heidekornból ered, melynek jelentése "pogány gabona" - ennek egy variánsa egyébként a pohánka is.

Pogány, de áldásos!

A hajdina a B-vitamin csoport szinte minden egyes tagját tartalmazza. A hajdina gazdag szénhidrátokban, fehérjékben és növényi olajokban. Telítetlen zsírsav tartalma igen magas. A hajdinában található kálium, foszfor és kalcium, de magnézium, nátrium és vas is. A hajdina egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy, lisztérzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Glikémiás indexe kedvező, ami annak köszönhető, hogy igen magas élelmirost-tartalma következtében a hajdina szénhidrátjai lassabban szívódnak fel és visszafogottabb a vércukoremelő hatása.

Forrón a kását

A hajdinát a gabonafélékhez hasonlóan fogyasztják, a hajdinatöret felhasználható müzlikben, kenyerek, péksütemények készítéséhez is, de a hajdinának még számos egyéb felhasználási módja ismert. Magyarországon hagyományos népi eledelnek számít a hajdinakása, Franciaországban palacsintát, Japánban tésztát készítenek belőle.

 

 
http://mimagyar.hu
Hír-Plusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 


free counters

Google PageRank
 

 

 

 


Kalandok, szórakozás, jó társaság, lovak; SZEREPJÁTÉK!    *****    **A legújabb magyarországi mémes oldal. Ismerd meg most!Oszd, lájkold!** Nevess, szórakozz, kattints ide! Ne unatkozz!*    *****    Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!