A kles,lenmag s trsai a npi hagyomnyos tkezsben s gygytsban-CIKK
A lenmag
A lent jrszt nvnyi rostjrt s olajos magjrt tenysztik a mai napig is Kzp-Eurpban, de a lenmagot mr az egyiptomi kultra is ismerte. Valsznleg, gygyhats nvnynek tekintettk, srkamrkban is gyakran talltak kutatk lenmagokat elszrva: felteheten travalknt helyeztk a magokat a test mell. A tojs alak lenmag ltalban 5-6 mm hossz, barns szn, lapos, gygyszati s ipari clra is hasznljk.
Lenmag az iparban
A len legismertebb felhasznlsa mr vszzadok ta a ruhzati iparban trtnik, ebbl kszltek a finom kelmk, s az nnepi textlik, de az is kzismert, hogy a lenmagbl hideg s meleg sajtolssal zsros, szraz olaj nyerhet. Azt mr viszont kevesebben tudjk, hogy az gynevezett standolajhoz is a lenmagot hasznljk fel, gyakorlatilag a srre fztt lenmagolajbl kszl a lakkok s lazrok egyik ismert eleme, csak klnleges kezelse miatt idjrs- s vzllsga lnyegesen jobb, mint a sima lenolaj. Lenmag tallhat mg a kliszappanban is, de szmos olyan lenmagolaj-alap kence is van a piacon, amelyek brbetegsgek kezelsre s megelzsre is remek.
Lenmag az tkezsben
Viszonylag kevesen tudjk, hogy a lenmag szmos ismert s rettegett betegsg megelzst elsegtheti. Maga a lenmag nylkaanyagot, zsros olajat (linol-, linolnsav, olajsav gliceridjeit), fehrjt, cianogn glikozid keverket is magban hordoz. Rostban gazdag, B2, B3, B5, B6, B9 (folsav), C-vitamint is tartalmaz, tallhat benne kalcium, vas, magnzium, foszfor, klium s cink is. A modern tpllkozsban igen fontos szerepet kapott, mivel gygyhatst rgta ismerik, s ma mr az is bizonytott, hogy a szervezet ltala olyan tpanyagforrshoz jut, amelynek segtsgvel sokkal hatkonyabban vdekezik korunk betegsgei ellen.
Lenmag, mint gygyt er
Elssorban szv-, r-, s blbetegsgek kezelsre szoks lenmagbl kszlt kivonatokat, koncentrtumokat ajnlani, de az is bizonytott, hogy az agymkdst is serkenti. Fontos tudni, hogy a lenmag megakadlyozhatja a koleszterin lerakdst, cukorbetegsg, s mjpanaszok esetn is hasznos segtsg lehet. Az zleti gyulladsok, st, bronchitis esetn is gyakran szoktk hasznlni, de brbetegsgek tneteit is hatsosan kpes enyhteni. Szoktk fogyasztani egszben, rlve (ilyenkor a hatanyagok sokkal hatkonyabban szvdnak fel a szervezetben), sajtolva, tenak fzve. A mindennapi tpllkozsban elengedhetetlen segtsg a lenmag, azt viszont rdemes figyelni, hogy magas olaj s zsrtartalma miatt mennyi kalrit jelent bevitele (100 grammban 530 kcal van).
A kles
A kles valjban gyjtnv, leggyakrabban a termesztett klesre hivatkozunk gy, br a klesnek szmos egyb fajtja ismert: pldul a hajszlg kles, az indiai kles vagy a rkafark kles. A kles taln a legsibb gabonafle: egyes forrsok szerint 10 ezer ves mltra tekint vissza, msok 6000 vesnek becslik. Ami biztos, a kles Knbl szrmazik, Magyarorszgra mr a kzpkor elejn megrkezett. Sokig legfontosabb gabonnk volt, de a kenyrgabonk megjelensvel lassacskn visszaszorult a fogyasztsa – legalbbis Eurpban, ahol a XIX. szzadra szinte teljesen eltnt. A vilg egyharmadnak mig a kles az alapvet lelmiszere, klnsen Afrikban, Indiban s zsiban.
A kles gygyt ereje
A kles szmos kedvez lettani hatsa ismert, melyek tbbsge rendszeres fogyaszts esetn jelentkezik: cskkenti a rkos megbetegedsek kockzatt, az regedsi folyamatokat kslelteti s ersti a ltst. A kles fontos jellegzetessge, hogy lgos kmhats, ami savtltengs esetn jelent nagy segtsget a szervezetnek; valamint a teljes rtk fehrjk mellett htfle aminosavat is tartalmaz, ntriumot, kalciumot, foszfort, magnziumot, vasat s B1, B2 vitamint. Gyulladscskkent hats, szablyozza a zsranyagcsert s a vrcukorszintet, optimalizlja a blrendszer mkdst s egszsgesen tartja az rfalakat.
A napraforgmag
Az eredetileg Peruban s Mexikban shonos napraforg magjt mr a rgi indin kzssgek tkezsi s orvoslsi clra is rendszeresen hasznltk. rdekes, hogy Eurpba csak dsznvnyknt hoztk be a napraforgt, amely szpsgvel sokig csak vizulis lmnyt nyjtott. Kzel 200 v kellett hozz, hogy rjjjnk, ennek a srga, szemreval virgnak a magja is igen sokat r, s kivl olaj kszthet belle. A fszkes virgzat, lgy szr, legalbb msfl mter magas nvny (amely egybknt soha nem kveti a nap jrst, mindig dlkelet fel fordtja tnyrjt) magja mra mr napi szinten is meghatroz lelmiszer lett, akr prklt mag, akr termszetes olaj formjban, mivel nemcsak zletes, hanem egszsges is.
Mitl j a napraforg magja?
Elssorban sokfle felhasznlhatsga, s viszonylag knny ellltsa az, amirt a napraforgmagot termesztik. Emberi fogyasztsra, olajksztsre, madrelesg sszetevjnek, valamint tbb gygyszer alapanyaghoz is tkletesen megfelel, magas vitamintartalma pedig tovbb emeli rtkt. Igaz, magas zsr- s energiatartalm magrl van sz, de ht ez az olajos magok esetben egyltaln nem meglep jelensg. Viszont ha tartjuk a mrtket fogyasztsakor, akkor fontos szerepe lehet a szv- s rrendszeri betegsgek megelzsben, mert zsrsavai hozzjrulhatnak a vr koleszterinszintjnek cskkentshez. Elssorban B1 s E vitaminokat tartalmaz, ezek a sznhidrt-, aminosav- s az alkohol-anyagcsert, valamint a kros szabad gykk sejthrtya rombolst megakadlyoz folyamatokat segthetik el. Jelents mennyisgben tallhat a napraforgmagban magnzium, kalcium s klium is, gy a csontok erejnek megrzsben, s a vrkerings javtsban is rszt vesz, csak arra kell figyelni, hogy ne szott formban, s mrtkkel vigyk be a szervezetnkbe.
Napraforgmag, mint hzi orvossg
Magas rosttartalma szintn fontos tnyez, a npi patika a cukorbetegek, emsztsi problmkkal kzdk, kismamk s idsek szmra is javasolja a napraforgmag rendszeres fogyasztst, akr olaj formjban is. Nagyon fontos azonban, hogy otthoni elksztsnl (pirtskor) a magvak vilgos sznek maradjanak, mert hkezelskor rtkes zsrsavainak egy rsze tnkremegy.
A szezmmag
Az olajos magvak csaldjba tartoz szezmmag fleg a keleti kultrban ismert, nagy mltra visszatekint magflesg. Az eurpai konyha elssorban Indibl ismeri a szezmmagot, de ma mr kzismert, hogy Knban tezer ve hasznljk, fleg prselt olaj formjban, fzshez, de mg tintaksztshez is. Termesztse is knny volt, nem tl ignyes nvnyfajtrl van sz, igaz, a betakartsa mr bonyolultabb feladat, mivel a magok rendkvl aprk. Egszsges, vitaminds, knnyen emszthet, koncentrlt energiaforrsrl van teht sz, amelyet mg a szigor ditt tartk is knyelmesen fogyaszthatnak, st, egyenesen ajnlott, hogy a szezmmag mindennapi tkezsnk szerves eleme legyen.
Szezmmag a konyhban
Az eurpai konyha leginkbb pkstemnyek zestshez hasznlja fel a szezmmagot, esetleg rgcslnivalk dsztsre, vagy saltk sznestsre szoktk mg levenni a polcrl ezt a magflt. Pedig nem rt tudni, hogy a szezmmag rendkvl tpll, tudtk ezt a knaiak is, akiknek gasztronmiai kultrjban sokkal jelentsebb szerepet kapott ez a mag. De a vilg tbb konyhjn is visszakszn a szezmmag: elfordul olajknt szszokban, rntsokban, vagy hsstskor zsiradkknt s persze saltkhoz egyenesen elengedhetetlen zest. A szezmmag ma mr nlunk is tbb formban szerezhet be a boltokban: van hntolatlan (ezt hasznljk fel a kenyerek, pkstemnyek zestsre a pkek) s hntolt fajtja is, de pirtottan is kaphat.
Szezmmag, mint gygyszer
Indiban a szezmmag a halhatatlansg szimbluma volt, s ez egyltaln nem vletlen. Nlunk is elszeretettel hasznlja fel a mai napig a npi gygyszat ezt az olajos magfajtt, ami nem csoda, hiszen B1, B2, E-vitaminban, kalciumban, valamint magnziumban gazdag, magas lelmirost-tartalma miatt cukorbetegek s ditzk is nyugodtan bepthetik trendjkbe. Szv-, mj-, s epehlyag betegsgek kezelsre alkalmas a szezmmag, st a belle kszlt olaj termszetes antioxidnsokat is tartalmaz, magas lecitin tartalma pedig lltlag jtkony hatst fejt ki a gondolkodkpessgre, s a krnikus fradsgot, lmatlansgot, egyesek szerint mg a depresszit is hatsosan lehet kezelni vele. Egyetlen htrnya magas zsrtartalma, erre mindenkppen figyelni kell, ahogy arra is, hogy ne troljuk tl sokig, mert avasodsra hajlamos. tkezs, konyhai felhasznls eltt rdemes megpirtani kicsit, mert gy sokkal zletesebb.
forrs: www.ceressuto.hu
A tkmag
rsos emlkek is tanskodnak arrl, hogy mr az kori grgk s rmaiak is ismertk a tkt, s magjt is elszeretettel hasznltk a konyhban s gygytshoz is. Ugyanakkor tbb kutats is azt bizonytja, hogy a mai tk az gynevezett texan tkbl (Cucurbi-ta texana) szrmazik, a Kzp- s Dl-Amerikai indin kultrban mr 6-8 ezer ve hasznltk ezt a nvnyt (nem csak tpllkozs cljbl, trgyakat, st mg hangszert is ksztettek sttkbl) A cserjevegetci uraknt ismert, trpusi krnyezetben, illetve erdszleken honos tk teht igen rgta ismert s kzkedvelt magvas nvny, melynek magjt tbb clra is rdemes felhasznlni.
Mire j a tkmag?
Manapsg a tkmagot leginkbb rgcslnival formjban, vagy gygyszeripari termkknt ismerjk, de gyakran megtallhat mg pkru, olajpogcsa, vagy ppen sajtolt olaj alkotelemeknt is, igen szles spektrumban szeretik az egybknt rendkvl egszsges tkmagot felhasznlni, mr csak azrt is, mert sok jtkony tulajdonsga mellett a tudomny jelenleg egyetlen kros mellkhatst sem tud megnevezni benne. A tkmagban, tkmagolajban tallhat vitaminok, svnyi anyagok rendkvl hasznosak a szervezet szmra, hiszen megkapjuk az A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokat, focil-savat (ez a B-vitamin egyik vltozata), s klium, kalcium, magnzium, foszfor, vas, cink s vrsrz is jut a szervezetbe kell mennyisg tkmaggal. Amellett, hogy ilyen egszsges, rgta kzkedvelt csemege is a tkmag, mr rgen is pirtva szerettk fogyasztani az emberek, de mr az indinok is tudtk, hogy nem csak rgcslnivalrl, hanem igen fontos termszetes gygyszerrl van sz, amelyet a mai vilgban is elszeretettel hasznlnak.
Tkmag: a frfiak eledele
lltlag rgen azrt nem volt ismert betegsg a prosztatagyullads a frfiak krben, mert tpllkozsunk rendszeres eleme volt a tkmag. A tkmagot a npi gygyszatban teht elssorban a frfi-panaszok enyhtsre hasznljk, rtelemszeren a hjnlkli magvakbl nyert olaj a legjelentsebb hats ezen a tren. Azt mr viszont kevesebben tudjk, hogy magokbl kszlt tkmagolaj magas teltetlen s tbbszrsen teltetlen zsrsavtartalmnak ksznheten nem csak a prosztatabetegsgek ellen hasznos, hanem a szellemi teljestmnyt s a vrkeringst is serkenti, valamint a koleszterinszint cskkentsre s a szvinfarktus megelzsre is igen hatkonynak bizonyult. Ismertebb s elfogadottabb tny, hogy esszencilis zsrtartalma vrtisztt hatssal is rendelkezik, gy a kszvny ellen is hasznos gygyszer lehet, mert fokozza az A-vitamin felszvdst is. A tkmag teht olaj, vagy kapszula formjban legyen ott minden hztartsban, hiszen az egszsges letmd elengedhetetlen hozzvaljrl beszlnk, de az sem rt, ha kicsit visszaszoktatjuk magunkat a pirtott tkmag rgcslsra hideg, tli estken, elvgre mr prevencis hatsa is bizonytott.
Hajdinatret
A hajdina (ms nven pohnka vagy tatrka) mindig is egzotikumnak szmtott a magyar tpllkozs kultrban, hiszen nehezen termeszthet s hntolhat, pedig tpanyagokban, vitaminokban az egyik leggazdagabb gabonafle. A gabonafle megnevezs persze nem egszen pontos: a hajdina "hivatalosan" a keserf-flk csaldjba tartozik, mgis a gabonkhoz szoks sorolni, hiszen szemtermst a gabonhoz hasonlan fogyasztjk. Klnfle elnevezsei mind igen beszdesek: a hajdina elnevezs a nmet Heidekornbl ered, melynek jelentse "pogny gabona" - ennek egy varinsa egybknt a pohnka is.
Pogny, de ldsos!
A hajdina a B-vitamin csoport szinte minden egyes tagjt tartalmazza. A hajdina gazdag sznhidrtokban, fehrjkben s nvnyi olajokban. Teltetlen zsrsav tartalma igen magas. A hajdinban tallhat klium, foszfor s kalcium, de magnzium, ntrium s vas is. A hajdina egyik legfontosabb tulajdonsga, hogy, lisztrzkenysgben szenvedk is btran fogyaszthatjk. Glikmis indexe kedvez, ami annak ksznhet, hogy igen magas lelmirost-tartalma kvetkeztben a hajdina sznhidrtjai lassabban szvdnak fel s visszafogottabb a vrcukoremel hatsa.
Forrn a kst
A hajdint a gabonaflkhez hasonlan fogyasztjk, a hajdinatret felhasznlhat mzlikben, kenyerek, pkstemnyek ksztshez is, de a hajdinnak mg szmos egyb felhasznlsi mdja ismert. Magyarorszgon hagyomnyos npi eledelnek szmt a hajdinaksa, Franciaorszgban palacsintt, Japnban tsztt ksztenek belle.