Hütyü
Egy disznó belsőségei (vér, tüdő, lép, szív), 2,5 kg disznóhús, 1,5 kg rizs, 25 dkg zsír, 1 kg vöröshagyma, főtt szalonna, só, bors, paprika, szegfűszeg, majoránna, tört kapormag, csombor.
"A sóval elkevert vért kihűtjük, majd szitán átszűrjük. A tüdőt, szívet, lépet és apróbb kis véres húsokat addig főzzük, amíg a villa könnyen belemegy. Akkor kissé kihűtjük és ledaráljuk. A disznóhúst a rizzsel a tüdő főzővizéből vett bő lében puhára főzzük. A vöröshagymát apró kockákra vágva zsírban megpuhítjuk. Hozzáadunk a vér súlyának harmadrészét kitevő, apró kockákra vágott főtt szalonnát és összedolgozzuk. A vért langyos fővőlével híg péppé dolgozzuk, majd fűszerezzük: tört borssal, paprikával, szegfűszeggel, majoránnával, tört kapormaggal, csomborral, kevés sóval (a vér ugyanis már sós). Lazán a hurkába töltjük. Forró vízben igen csendes tűzön kb. 20 percig főzzük, amíg tűvel megszúrkálva, tiszta zsíros lé nem jön ki belőle."
|