Gyergy vidki savanysgreceptek a jgszekrny eltti idkbl
Amikor mg nem ltezett htszekrny s fagyaszt, s a konzervgyrak nem ontottk ipari mennyisgben olcs s ktes minsg termkeiket, a hziasszonyok akkor is igyekeztek minl tbb zldsget-gymlcst raktrozni a kamrba, hogy a zimanks tli napokon a befttesvegbl elvarzsolt nyri zekkel destsk napjaikat.

Jl bevlt receptjeikben kzs vons a vltozatossg, a lelemnyessg s az elksztsi mdozat egyszersge. Az albbiakban a gyergyszentmiklsi Kisn Portik Irn nprajzkutat Gyergy vidki hziasszonyoktl gyjttt, befzssel kapcsolatos receptjeit tesszk kzz.
Vitaminsavanysg
Hozzvalk: 2 kg srgarpa, 1 kg hagyma, 1 kg piros paradicsompaprika, 5 szl torma, 5 db csps paprika, 5 dkg s, 1 mokkskanl rlt bors, 35 dkg cukor, 2 dl ecet, 1 kiskanl szalicil.
Elksztse: A srgarpt, a hagymt s a tormt megreszeljk, a paradicsompaprikt keskeny cskokra vgjuk, a cspst pedig karikra aprtjuk. A felaprtott zldsghez hozzadjuk a tbbi hozzvalt, jl sszekeverjk, majd vegekbe gymszlve, celofnnal lektzve rakhatjuk a kamrba.
Vitaminsavanysg mskppen
Hozzvalk: 2 kg srgarpa, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 2 fej fokhagyma, 5 db csps paprika, 5 szl torma, 3 dl ecet, s zls szerint, 30 dkg cukor, 1 kiskanl szalicil.
Elksztse: A zldsgeket hsdarln ledarljuk, zls szerint szzuk, hozzadjuk a cukrot, ecetet s a szalicilt, majd jl sszekeverjk s vegekbe rakjuk. Hvs helyen troljuk.
Uborkasavanysg
Hozzvalk: tetszs szerinti mennyisg uborka, fehrhagyma s piros kpia paprika, 1 liter vzhez 1 liter ecet, 10 dkg cukor, 1 kvskanl s, 3 liternyi saltalhez 1 mokkskanl szalicil.
Elksztse: Az uborkt megmossuk, majd egszben megszzuk s msnapig llni hagyjuk hvs helyen. Ekkor hjastl meggyaluljuk s zls szerint megszzuk. A hagymt s a paprikt kln-kln laskra vgjuk, majd szintn megszzuk. Az gy elksztett zldsgeket tiszta befttesvegekbe lazn rtegeljk gy, hogy egy sor uborkt hagyma kvet, majd piros paprika. Ezt addig folytatjuk, mg minden veg megtelik a rtegelt piros-fehr-zld zldsgekkel. Kzben felforraljuk a saltalevet, s amikor teljesen kihlt, az vegekben lv zldsgekre tltjk. Hvs helyen troljuk.
Ers Pista hzilag
Hozzvalk: 5 kg paradicsom, 30 dkg fokhagyma, 30 dkg csps paprika, 30 dkg s, kshegynyi szalicil.
Elksztse: A paradicsomot, fokhagymt s a csps paprikt hsrln ledarljuk, hozzadjuk a st s a szalicilt, sszekavarjuk, majd egy napig llni hagyjuk. Kzben tbbszr is kavargassuk meg, hogy az zek jl szszelljanak. vegekbe rakjuk, lektjk s hvs helyen troljuk.
Zldsgsalta tlire
Hozzvalk: 1 kg zldparadicsom, 1 kg srgarpa, 1 kg paprika, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg fehrhagyma, 0,5 l ecet, 5 kanl s, 25 dkg cukor, 0,5 kg mustr, 0,5 l olaj.
Elksztse: A zldparadicsomot s a srgarpt a nagy lyuk reszeln lereszeljk, a paprikkat s a hagymt aprra vgjuk. A felaprtott zldsgeket az ecettel, a sval s a cukorral puhra fzzk, majd leszrjk s esttl reggelig hagyjuk, hogy a leve lecsepegjen. (A levet tartsuk meg, s troljuk htben, mert igen zletes ecetet nyernk belle, ami kivl klnfle telek savanytsra.) A fl kil mustrbl s fl liter olajbl majonzhez hasonl mrtst kevernk, s ezt keverjk bele a leszrt zldsgbe. Hidegen vegekbe rakjuk, egy kis szalicillel tartstjuk, ledugaszoljuk s hvs helyen troljuk. Hjban ftt krumplival vegytve kivl kretet kszthetnk belle, de zsros vagy vajas kenyrre kenve is finom zest.
Cspspaprika-savanysg
Hozzvalk: tetszs szerinti mennyisg cseresznyepaprika vagy csps paprika, cukor s ecet.
Elksztse: A cseresznyepaprikt vagy csps paprikt megmossuk, megtiszttjuk, majd vegekbe rakjuk. Az vegeket egyharmadig feltltjk cukorral, majd tovbb – mg a paprikkat ellepi – ecettel. Lektjk s hvs helyen troljuk. Amikor a cukor teljesen elolvadt, a savanysg fogyaszthat.
telzest
Hozzvalk: 1 kg srgarpa, 1 kg petrezselyem, 1 kg paradicsompaprika, 40 dkg zeller, 25 dkg karalb, 20 dkg vrshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg karfiol, 2 fej fokhagyma, 0,5 kg s, kiskanl szalicil.
Elksztse: Az sszes zldsget hsdarln ledarljuk, hozzadjuk a st s a szalicilt, majd jl sszekeverjk. vegekbe rakva, hvs helyen troljuk, levesek zestshez hasznljuk.
Szerz(k): Jnossy Alz
|