hunhagyomany

 

A magyarok bejövetele(mozgókép)

A Székely Nemzet története és alkotmánya(1927)

Emese Álma Enciklopédia Humana

Csíki Székely Múzeum

Kultúrális Enciklopédia

 

 



Megosztás


Több ilyen zene keresése itt: Nyers Csaba és a tarsolyosok





Szavazás
A hagyományőrzésről
Szerinted szükséges a mai világban a hagyományőrzéssel foglalkozni?

igen,fontosak a gyökereink
igen,mert a múltunk nélkül jövőnk sincs
nem,már senkit sem érdekel
nem foglalkozom ilyesmivel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2008-10-03
 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

forrás://bartfailacibacsi.gportal.hu

 

Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1-2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből - esetleg a búzából - készült sör, a "boza". Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a "komló" és a "sör" ősi szavunk is tanúskodik. A hunok sörkészítéséről már Priszkosz rhétor is tesz említést: "Kaptak a minket kísérő szolgák is kölest, árpából készült italt, amelyet "kámnak" neveztek" (kám-kamosz a bizánci komlózott árpasör neve).

 
 
 
A magyar konyha még a XX. század elején Európában elsőnek, a világon a kínai és a thai konyha után harmadiknak számított; ma már az első tíz között sincs. Ennek oka az, hogy egyre nagyobb mértékben vesszük át a mieinkénél sokkal alacsonyabb szintű "európai", netán "amerikai" ételeket, amelyek ősi ételkultúránk lealacsonyítását okozza és ősi, még nemrég élő hagyományaikat veszi el.
 
(Forrás: Kiszely István, Nyers Csaba)
 
 
 
 RECEPTEK 
 
 
 
Búzakása vagy "pépes búza"
 
Hozzávalók: 25 dkg búza, 1 liter víz
 
A búzát naturaboltokban vegyük, ami biogazdaságban termesztett, így nem tartalmaz permetező-, műtrágya maradványokat. Folyó és bő vízben átmossuk, majd lábosba téve felforraljuk só nélkül. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük másfél-két óráig. Közben kevergetjük. Ekkor a búzamagok szétnyílnak és feltárul a mag fehér, sok keményítőt tartalmazó, csodás ízű belseje. Az egész sűrű zselé állagú búzaszemeket csak most sózzuk. Készülhet zöldségekkel bekeverve sósan, de nagyon finom édesen is, mazsolával, tejszínnel, kis vajjal, mézzel, gyümölcsökkel bekeverve is.
 
 
 
Tojás nélküli majonéz
 
Hozzávalók: 2 evőkanál rizsliszt, 3 dl víz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál hidegen préselt olaj, mustár, 1 citrom leve, fehér őrölt bors, késhegynyi kurkuma, tengeri só
 
2 evőkanál rizslisztet 3 dl vízzel hidegen elkeverünk és befőzzük. Félrehúzva hozzádolgozzuk a hideg préselt olajat, majd ha kihűlt, beletesszük a tejfölt, mustárt, citromlét, őrölt borsot, kurkumát, tengeri sót.
 
Burgonyasaláta és franciasaláta alapjául szolgálhat.
 
 
 
Mézes gyümölcsös barnarizs
 
1 csésze barnarizst átmosunk és 2 csésze vízben feltesszük főni, só nélkül. Belekeverünk 1 evőkanál vajat is. amikor puhulni kezdenek a rizsszemek, akkor öntünk hozzá 1 csésze tejet, vagy tejszínt. Lefedve, lassú tűzön készre puhítjuk. Majd félretéve keverjük bele a mézet, és ha kihűlt, vegyes, kis kockára vágott gyümölcsöket (alma, körte, ananász, banán, ribizli) az idényjellegnek megfelelően.
 
Tálaláskor magozott meggyel díszítjük és reszelt dióval meghintjük.
 
 
 
Köles szendvicskrém
 
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró vagy gomolyatúró, 5 dkg köles, 2 dl kefir, só, őrölt köménymag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.
 
A kölest megmossuk; fél liter sós vízben megfőzzük, majd kihűlni hagyjuk. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk.
 
 
 
Édes tejbekása
 
Egy liter tejhez 20 dkg kölest számítunk. Először fél liter szűrt vizet felteszünk főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely, ha összeforrt a tejjel, felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük, egész diót teszünk bele.
 
Régebben ez volt a gyermekágyas asszonyok fő étele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, hogy a vendégeknek ideje hazamenni.
 
 
 
Zöldséges kölesleves
 
Hagyományos zöldséglevesként készül, de először olajon apróhagymát pirítunk, majd kb. 1,5 liter vízzel felengedjük és beforraljuk. Ezután tesszük bele egyszerre az átmosott 10 dkg kölest és a tisztított kockára vágott vegyes ölségeket. Felforraljuk, majd fűszerezzük: bazsalikommal, kakukkfűvel és tengeri sóval. 5 percig lassú tűzön főzzük, majd lefedve félretesszük. 20 perc alatt elkészíthető.
 
 
 
Hajdinaleves
 
Hozzávalók: 1 csésze hántolt hajdina, 1 evőkanál hidegen préselt olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg mirelit kukorica, 5 dkg tisztított burgonya, 1,3 liter víz, tengeri só, bazsalikom, petrezselyem
 
A hajdinát megmossuk és szárazon a készítő lábosban kezdjük el pirítani. Majd olajat és csíkokra vágott, tisztított összes zöldséget tovább pirítjuk. Később felengedjük vízzel, befűszerezzük, sózzuk. A hajdina puhulásáig lassan főzzük, kb. 25 percig.
 
Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintjük.
 
 
 
Tönköly-pehely mézes gyümölcsös müzlivel
 
Hozzávalók: 15 dkg tönkölypehely (legjobb a frissen pelyhesített), 2 dl bármilyen rostos gyümölcslé, 2 evőkanál mazsola, 15 dkg idényjellegű, hazai gyümölcs, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál napraforgóméz
 
A tönköly-pehelyhet rostos gyümölcslével összekeverjük és pihentetjük, ameddig összevágjuk az idényjellegű hazai gyümölcseinket. Majd a mézzel jól szétkeverjük. Tetejére napraforgó magot szórunk.
 
 
 
Tojásnélküli tönköly-galuskás paradicsomleves
 
Hozzávalók: 15 dkg tönkölyliszt, két csipet só, egy csipet kurkuma, 3 dkg vaj, 1,5 l víz, 1 dl olaj, 1 db sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 fej hagyma, 15 dkg hagyma, 15 dkg paradicsom (friss v. püré), 8 dkg graham liszt, só, kakukkfű
 
1,5 liter vizet felteszünk főzni, közben elkészítjük a galuskatésztát. A száraz lisztben elmorzsoljuk a vajat, sót, kurkumát. Kis víz hozzáadásával sűrű galuskatésztát keverünk. Amikor a víz beforrt, galuskaszaggatóval átnyomjuk. Újraforrás után a főző vizet nem öntjük ki, a galuskát kiszedjük szűrőkanállal és lemosva félretesszük. Ebből lesz a paradicsomleves. Olajon átpirítjuk a kockára vágott sárgarépát, zellert, hagymát. Majd a paradicsompürét átkavarjuk. Utána liszttel meghintve és a galuska főzővizével felengedjük. Sózzuk és beforraljuk. Kakukkfűvel ízesítjük.
 
 
 
Mézes rozslisztes lepény
 
Hozzávalók négy személyre: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg búzaliszt, 1-2 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5 dl víz, kis só (tehetünk hozzá 2 db tojást is, de anélkül is összeáll)
 
Elkészítéskor a lisztet összedolgozzuk az élesztővel, sóval, mézzel és a vajjal, a vízzel is jól kidolgozva, fél órára pihenni hagyjuk. Majd négy részre osztva, ellapítva két oldalukat lassan átsütjük (palacsintasütőben). Szilvakompóttal fogyasztjuk.
 
 
 
Lenmagos pogácsa
 
Hozzávalók: 70 dkg fehér finomliszt, 30 dkg Graham teljes őrlésű liszt, 50 dkg bio margarin, másfél evőkanál tengeri só, 1 db házi tojás, 10 dkg élesztő, 3 dl tej, egy kiskanál méz, 4 evőkanál lenmag
 
A liszteket a margarinnal jól összemorzsoljuk, majd mélyedést készítünk benne, ebbe daraboljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és a mézet, kissé elkeverjük. Pihentetjük kb. 10 percig. A lenmagot belekeverem és a felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 30 percig letakarva pihentetjük, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Késsel rácsozzuk és egész tojással átkenjük. Kiszaggatjuk, olajos tepsibe hagyjuk kb. 30 percig pihenni, majd előmelegített sütőben közepes lángon 25 percig sütjük.
 
Ízletesebbé tehetjük, ha egy nagyobb fej héjában főtt, hámorozott burgonyát is beleteszünk a tésztájába.
 
 
 
 Gabonafélékhez leginkább ajánlott fűszerek 
 
 
 
Búzához - koriander, majoranna, bazsalikom
 
Tönkölyhöz - koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom
 
Barnarizshez - lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű
 
Árpához - zsálya, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű
 
Köleshez - gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander
 
Rozshoz - köménymag, kaukkfű
 
Zabhoz - csombor, édeskömény, izsóp, lestyán
 
Kukoricához - szurokfű, kakukkfű, rozmaring
 
Zöld-aszalt tönkölyhöz - tárkony, bazsalikom
 
Hajdinához - izsóp, majoránna, bazsalikom
 
Amaranthoz - ánizs, köménymag, édeskömény
 
 
 
Almás kukoricalepény
 
Hozzávalók: 4 személyre 10 dkg kukoricadara, 2,5 dl tej,3 db tojás, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg porcukor, csipetnyi fahéj, fél citrom reszelt héja, l0 dkg vaj, 30 dkg alma, 7 dkg mazsola, 30 ml rum, porcukor a szóráshoz
 
A kukoricadarát habverővel a hideg tejbe keverjük, majd belekeverjük a tojást, sót, porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a csipetnyi fahéjat és a citromhéjat,jól összekeverjük. Tepsiben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a kukorícás maszszát, kis lángon kb. 10 percig sütjük, majd levesszük a tűzről. Közben a mazsolát rumba áztatjuk. Az almát meghámozzuk, durván lereszeljük és ráterítjük az elősütött lepényre, a rumba áztatott mazsolát rászórjuk és előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20 percig sütjük, fakanállal kisebb darabokra törjük és további 10 perc alatt készre sütjük erős felső lángon. Szépen elrendezzük a tányéron és porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
 
Aranygaluska almapürével
 
Hozzávalók az alaptésztához: 1-1,25 dl tej, 3 csapott evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojássárgája, 2 csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt sárga héja, 5 dkg olvasztott vaj
 
A tészta nyújtásához: liszt
 
Az almapüréhez: 80 dkg alma, 1,5 dl fehérbor, 1 citrom leve, 5 csapott evőkanál cukor, darabka fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 szem szegfűszeg
 
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis ‑pogácsát szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük.
 
A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.
 
 
 
Árpakásaleves
 
Hozzávalók - Személyenként fél marék árpagyöngy, 2 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, liszt, olaj.
 
A leves vizébe belevetették a felaprított sárgarépát, paradicsomot és fokhagymát. Amikor felforrt, hozzáadták a jól megmosott árpát, és megfőzték. Amikor már majdnem készen volt, megsózták és gyenge rántással berántották.
 
 
 
Aszaltszilva leves
 
Hozzávalók: 1/2 kg magozott aszaltszilva, 1 db fahéj, 3-4 szegfűszeg, diónyi vaj, 2 dl tejföl, 50 g liszt, csipetnyi só Elkészítés: Az aszaltszilvát 1 l vízben a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a vajat. Melegen tálaljuk.
 
 
 
Barnarizsleves
 
Hozzávalók 10 dkg barnarizs, 1 1/4 l víz, 10 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 uborka, 1 piros paradicsompaprika, 2 savanyúalma, 2 ek. Olaj, 4 ek szójaszósz, 1-2 kk. gyömbérpor vagy köménymagpor, 2 ek. apróra vágott
 
petrezselyemzöld.
 
A barnarizst megfőzzük. Közben a megtisztított sárgarépából hosszanti irányban körben éket vágunk úgy, hogy azt karikára szelve virágmintákat kapunk. A póréhagymát 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négy részére, majd összefogva karikára vágjuk. Az almát negyedeire vágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk a negyedeket is. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, hagymát és kis lángon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék zöldséget, almát és 2-3 pedig tovább pirítjuk.
 
A zöldségeket a már majdnem főtt barnarizshez adjuk úgy, hogy egyszerre puhuljon meg minden hozzávaló. Fűszerezzük szójaszósszal és gyömbérrel (vagy köménymaggal), tetejére tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk.
 
 
 
Bazsalikomleves
 
Hozzávalók: 4 személyre: 400 g bazsalikom, 600 ml zellerlé, 400 g tejszínes joghurt, 2 ek. balzsamecet, só, cayenne-i bors, cukor, 200 g koktélparadicsom, 4 ek. pineamag, 80 g durvára reszelt parmezán.
 
A bazsalikomot leöblítjük és szárazra rázzuk. Lecsipkedjük a levelét és kevés zellerlét hozzáadva péppé turmixoljuk. A bazsalikompürét elkeverjük a tejszínes joghurttal és a balzsamecettel. Sóval, cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. A levest fedő alatt kb. 1 órán át a hűtőszekrényben tároljuk. A koktélparadicsomot megmossuk és félbevágjuk.
 
A pineamagot zsíradék nélkül állandóan keverve aranybarnára pirítjuk, tálra terítjük és hagyjuk kihűlni. A jól lehűtött levest 4 tányérba merjük. Paradicsommal, pineamaggal és a parmezánnal díszítjük. Ízlés szerint néhány bazsalikomlevelet is tehetünk a levesbe.
 
 
 
Bazsalikomos hajdinalepény tejszínes kukoricával
 
Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2 tojás, 10 dkg hajdinaliszt, 50 dkg csemegekukorica, 2 dl tejszín, só, bazsalikom
 
A hajdinát beáztatjuk (kb 2 óra), leszűrjük és hozzákeverjük az egész tojást, a hajdinalisztet, annyi vizet, hogy sűrű palacsintához hasonló masszát kapjunk, ízesítjük sóval, fűszerezzük finomra vágott bazsalikommal. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, kanállal a hajdina masszából lepényeket formázunk az olajba és mindkét oldalát pirosra sütjük. A csemegekukoricát kevés margarinban megpároljuk, sóval, estleg cukorral ízesítjük, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. A főzelék sűrűségűre forralt kukoricára tálaljuk a kisütött hajdinalepényeket.
 
 
 
Betyárpaprikás
 
Hozzávalók 4 személyre: 1000 g birkahús 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsír 2 dl tejföl 1 kk. liszt 1,5 dl száraz vörösbor só
 
A birkahúst a faggyútól és a hártyáktól megtisztítjuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, szűrőkanálba téve leforrázzuk, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk egy kevés vizet és mérsékelt tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szét nem fő. Hozzáadjuk a húst, a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott hámozott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, aláöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölben simára elkeverjük a lisztet, hozzáöntjük a paprikáshoz és jól kiforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.(de nem szentségtörés a galuska sem)
 
 
 
Bundázott sült hagyma
 
Hozzávalók: 1 kg egyforma méretű vöröshagyma, a bundához: 2 tojás, 1/2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ételízesítő, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csípős pirospaprika, törött bors, a sütéshez olaj.
 
Előkészítés: A hagymát meghámozom, megmosom és leszárítom. A tojást a tejjel habosra felverem, és a fűszerekkel ízesítem.
 
Felforrósítok három ujjnyi olajat. A hagymát lisztben megmártom, az ízesített tojásba forgatom, és zsemlemorzsában meghempergetem. A forró olajban csak néhány percig sütöm, hogy a hagyma belül ropogós maradjon. A felesleges olajat papírtörlővel leitatom, és forrón tálalom. Tartármártással és tetszés szerinti körettel kínálom.
 
 
 
Búzakása vagy "pépes búza"
 
Hozzávalók: 25 dkg búza, 1 liter víz
 
A búzát naturaboltokban vegyük, ami biogazdaságban termesztett, így nem tartalmaz permetező-, műtrágya maradványokat. Folyó és bő vízben átmossuk, majd lábosba téve felforraljuk só nélkül. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük másfél-két óráig. Közben kevergetjük. Ekkor a búzamagok szétnyílnak és feltárul a mag fehér, sok keményítőt tartalmazó, csodás ízű belseje. Az egész sűrű zselé állagú búzaszemeket csak most sózzuk. Készülhet zöldségekkel bekeverve sósan, de nagyon finom édesen is, mazsolával, tejszínnel, kis vajjal, mézzel, gyümölcsökkel bekeverve is.
 
 
 
Csángó töltelékes málégaluska
 
Hozzávalók 10 személyre: 1 kg szalonna, 25 dkg rizs, 50 dkg kukoricadara, 2-3 fej vöröshagyma, szőlőlevelek,1 tojás, só, bors
 
A rizskását és az előre beáztatott kukoricadarát összekeverjük a hagymásan lesütött, apróra darabolt zsírszalonnával. A tölteléket szőlőlevélbe tekerjük és így főzzük meg. Tálalás előtt szeletelhetjük. Puliszkával kínáljuk. Tipp: uborkával ízletesebb, és könnyebben csúszik!
 
(Ízes Erdély)
 
 
 
Csíktusnádiak aprópecsenyéje
 
Hozzávalók: 4 személyre: 500 g sertéskaraj (csont nélkül), vagy szűzpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. margarin, 300 ml tejszín, 50 g liszt, tárkony, 100 ml fehérbor Sült zöldséghez: 200 g zeller, 200 g sárgarépa, 200 g gomba, 1 db paprika, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 150 g ceruzabab, 1 db paradicsom, 1 db lilahagyma, só, bors, petrezselyem, oregano, 50 g vaj
 
A margarinon megfuttatott vöröshagymán megpirítjuk a csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük, majd liszttel megszórjuk. Tejszínnel és fehérborral felengedjük és felforraljuk. Sült zöldség: a zöldségeket megtisztítás után kisebb darabokra vágjuk, előbb a zellert és a sárgarépát vajon megfuttatjuk, majd a többi zöldséget is megpirítjuk, fűszerezzük. A végén hozzáadjuk a paradicsomot és készre sütjük. A hússal együtt tálaljuk
 
 
 
Csülökegytál
 
Hozzávalók: 2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is), 60 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 mokkáskanál szerecsendió
 
A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában - betétre téve - megsózzuk. Aláöntünk 1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük. Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval. Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy.
 
Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát. A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételtre öntjük. A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.
 
 
 
Daramorzsa
 
Hozzávalók: 20 dkg búzadara, 40 dl tej, 10 dkg vaj, l/2 citrom, 3 db tojás, só, 10 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, gyümölcsszirup vagy lekvár.
 
A buzadarát tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet. és az olvasztott vaj felével jól összekeverjük, kb. fél óráig pihentetjük.A tojások sárgáját, egy pici sót, a reszelt citromhéjat, a cukor felét a megduzzadt búzadarával jól ősszekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és apránként, lassan a tésztához keverejük. A tésztát a maradék forró vajra öntöm, és keverés nélkül, mérsékelten meleg sütőben addig sütjük, amíg meg nem szilárdul. Ekkor összevagdaljuk, beleszórjuk a mazsolát, a megmaradt cukrot, jól összekeverjük, és viszszatesszük a sütőbe. Kb. l0 perc múlva újból kivesszük és szétmorzsoljuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.Gyümölcsszörpöt vagy lekvárt adhatunk hozzá.
 
 
 
Dödölle
 
Hozzávalók: krumpli, liszt, zsír vagy olaj, vöröshagyma, só
 
A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfőzzük. Ha megfőtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább főzzük. Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
 
 
 
Édes tejbekása
 
Egy liter tejhez 20 dkg kölest számítunk. Először fél liter szűrt vizet felteszünk főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely, ha összeforrt a tejjel, felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük, egész diót teszünk bele.
 
Régebben ez volt a gyermekágyas asszonyok fő étele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, hogy a vendégeknek ideje hazamenni.
 
 
 
Hajdina darált dióval, gyümölcsökkel
 
Hozzávalók - 30 dkg főtt hajdina, 20 dkg dió, 1 üveg magozott meggybefőtt, pár szem alma feldarabolva, 2 banán, 1 pohár víz.
 
Főzzük meg a hajdinát egy csipet sóval háromszoros vízmennyiséggel. A gyömölcsöket a banán kivételével keverjük a hajdinához. A banánt turmixoljuk el a vízzel és öntsük rá a kására.

 

Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1-2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből - esetleg a búzából - készült sör, a "boza". Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a "komló" és a "sör" ősi szavunk is tanúskodik. A hunok sörkészítéséről már Priszkosz rhétor is tesz említést: "Kaptak a minket kísérő szolgák is kölest, árpából készült italt, amelyet "kámnak" neveztek" (kám-kamosz a bizánci komlózott árpasör neve).

 

 

http://mimagyar.hu
Hír-Plusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 


free counters

Google PageRank
 

 

 

 


Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre