hunhagyomany

 

A magyarok bejvetele(mozgkp)

A Szkely Nemzet trtnete s alkotmnya(1927)

Emese lma Enciklopdia Humana

Cski Szkely Mzeum

Kultrlis Enciklopdia

 

 



Megoszts


Tbb ilyen zene keresse itt: Nyers Csaba s a tarsolyosok





Szavazs
A hagyomnyrzsrl
Szerinted szksges a mai vilgban a hagyomnyrzssel foglalkozni?

igen,fontosak a gykereink
igen,mert a mltunk nlkl jvnk sincs
nem,mr senkit sem rdekel
nem foglalkozom ilyesmivel
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
Szmll
Induls: 2008-10-03
 

 

 

Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 

 

forrs://bartfailacibacsi.gportal.hu

 

seink elsdleges itala termszetesen a tiszta vz volt, kedvelt italai kz tartozott a bor, amely elksztsi mdjnak technolgijt mg Bels-zsibl hoztk magval. A zsrosabb telekhez 1-2%-os alkoholtartalm erjesztett l- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a klesbl - esetleg a bzbl - kszlt sr, a "boza". Ez utbbi si ismeretrl tbbek kztt a "koml" s a "sr" si szavunk is tanskodik. A hunok srksztsrl mr Priszkosz rhtor is tesz emltst: "Kaptak a minket ksr szolgk is klest, rpbl kszlt italt, amelyet "kmnak" neveztek" (km-kamosz a biznci komlzott rpasr neve).

 
 
 
A magyar konyha mg a XX. szzad elejn Eurpban elsnek, a vilgon a knai s a thai konyha utn harmadiknak szmtott; ma mr az els tz kztt sincs. Ennek oka az, hogy egyre nagyobb mrtkben vesszk t a mieinknl sokkal alacsonyabb szint "eurpai", netn "amerikai" teleket, amelyek si telkultrnk lealacsonytst okozza s si, mg nemrg l hagyomnyaikat veszi el.
 
(Forrs: Kiszely Istvn, Nyers Csaba)
 
 
 
 RECEPTEK 
 
 
 
Bzaksa vagy "ppes bza"
 
Hozzvalk: 25 dkg bza, 1 liter vz
 
A bzt naturaboltokban vegyk, ami biogazdasgban termesztett, gy nem tartalmaz permetez-, mtrgya maradvnyokat. Foly s b vzben tmossuk, majd lbosba tve felforraljuk s nlkl. Takarklngon, nagyon lassan fzzk msfl-kt rig. Kzben kevergetjk. Ekkor a bzamagok sztnylnak s feltrul a mag fehr, sok kemnytt tartalmaz, csods z belseje. Az egsz sr zsel llag bzaszemeket csak most szzuk. Kszlhet zldsgekkel bekeverve ssan, de nagyon finom desen is, mazsolval, tejsznnel, kis vajjal, mzzel, gymlcskkel bekeverve is.
 
 
 
Tojs nlkli majonz
 
Hozzvalk: 2 evkanl rizsliszt, 3 dl vz, 2 dl tejfl, 2 evkanl hidegen prselt olaj, mustr, 1 citrom leve, fehr rlt bors, kshegynyi kurkuma, tengeri s
 
2 evkanl rizslisztet 3 dl vzzel hidegen elkevernk s befzzk. Flrehzva hozzdolgozzuk a hideg prselt olajat, majd ha kihlt, beletesszk a tejflt, mustrt, citromlt, rlt borsot, kurkumt, tengeri st.
 
Burgonyasalta s franciasalta alapjul szolglhat.
 
 
 
Mzes gymlcss barnarizs
 
1 cssze barnarizst tmosunk s 2 cssze vzben feltesszk fni, s nlkl. Belekevernk 1 evkanl vajat is. amikor puhulni kezdenek a rizsszemek, akkor ntnk hozz 1 cssze tejet, vagy tejsznt. Lefedve, lass tzn kszre puhtjuk. Majd flretve keverjk bele a mzet, s ha kihlt, vegyes, kis kockra vgott gymlcsket (alma, krte, anansz, bann, ribizli) az idnyjellegnek megfelelen.
 
Tlalskor magozott meggyel dsztjk s reszelt dival meghintjk.
 
 
 
Kles szendvicskrm
 
Hozzvalk: 25 dkg tehntr vagy gomolyatr, 5 dkg kles, 2 dl kefir, s, rlt kmnymag, 1 nagy csokor petrezselyemzld.
 
A klest megmossuk; fl liter ss vzben megfzzk, majd kihlni hagyjuk. A trt villval sszetrjk, aprra vgott petrezselyemmel, rlt kmnnyel, kefirrel s a klessel sszedolgozzuk.
 
 
 
des tejbeksa
 
Egy liter tejhez 20 dkg klest szmtunk. Elszr fl liter szrt vizet feltesznk fzni, kevs cukorral s sval. Ebbe hintjk a megmosott klest, amely, ha sszeforrt a tejjel, felengedjk, s kszre fzzk. Amikor hlni kezd, mzzel, fahjjal elkeverjk, egsz dit tesznk bele.
 
Rgebben ez volt a gyermekgyas asszonyok f tele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utols felszolglt tel, a kitolksa, amely finoman jelezte, hogy a vendgeknek ideje hazamenni.
 
 
 
Zldsges klesleves
 
Hagyomnyos zldsglevesknt kszl, de elszr olajon aprhagymt pirtunk, majd kb. 1,5 liter vzzel felengedjk s beforraljuk. Ezutn tesszk bele egyszerre az tmosott 10 dkg klest s a tiszttott kockra vgott vegyes lsgeket. Felforraljuk, majd fszerezzk: bazsalikommal, kakukkfvel s tengeri sval. 5 percig lass tzn fzzk, majd lefedve flretesszk. 20 perc alatt elkszthet.
 
 
 
Hajdinaleves
 
Hozzvalk: 1 cssze hntolt hajdina, 1 evkanl hidegen prselt olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg srgarpa, fehrrpa s zeller, 5 dkg zldbors, 5 dkg mirelit kukorica, 5 dkg tiszttott burgonya, 1,3 liter vz, tengeri s, bazsalikom, petrezselyem
 
A hajdint megmossuk s szrazon a kszt lbosban kezdjk el pirtani. Majd olajat s cskokra vgott, tiszttott sszes zldsget tovbb pirtjuk. Ksbb felengedjk vzzel, befszerezzk, szzuk. A hajdina puhulsig lassan fzzk, kb. 25 percig.
 
Tlalskor friss petrezselyemmel meghintjk.
 
 
 
Tnkly-pehely mzes gymlcss mzlivel
 
Hozzvalk: 15 dkg tnklypehely (legjobb a frissen pelyhestett), 2 dl brmilyen rostos gymlcsl, 2 evkanl mazsola, 15 dkg idnyjelleg, hazai gymlcs, 2 evkanl mz, 1 evkanl napraforgmz
 
A tnkly-pehelyhet rostos gymlcslvel sszekeverjk s pihentetjk, ameddig sszevgjuk az idnyjelleg hazai gymlcseinket. Majd a mzzel jl sztkeverjk. Tetejre napraforg magot szrunk.
 
 
 
Tojsnlkli tnkly-galusks paradicsomleves
 
Hozzvalk: 15 dkg tnklyliszt, kt csipet s, egy csipet kurkuma, 3 dkg vaj, 1,5 l vz, 1 dl olaj, 1 db srgarpa, 10 dkg zeller, 1 fej hagyma, 15 dkg hagyma, 15 dkg paradicsom (friss v. pr), 8 dkg graham liszt, s, kakukkf
 
1,5 liter vizet feltesznk fzni, kzben elksztjk a galuskatsztt. A szraz lisztben elmorzsoljuk a vajat, st, kurkumt. Kis vz hozzadsval sr galuskatsztt kevernk. Amikor a vz beforrt, galuskaszaggatval tnyomjuk. jraforrs utn a fz vizet nem ntjk ki, a galuskt kiszedjk szrkanllal s lemosva flretesszk. Ebbl lesz a paradicsomleves. Olajon tpirtjuk a kockra vgott srgarpt, zellert, hagymt. Majd a paradicsomprt tkavarjuk. Utna liszttel meghintve s a galuska fzvizvel felengedjk. Szzuk s beforraljuk. Kakukkfvel zestjk.
 
 
 
Mzes rozslisztes lepny
 
Hozzvalk ngy szemlyre: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg bzaliszt, 1-2 csomag szrtott leszt, 1 evkanl mz, 10 dkg vaj, 2,5 dl vz, kis s (tehetnk hozz 2 db tojst is, de anlkl is sszell)
 
Elksztskor a lisztet sszedolgozzuk az lesztvel, sval, mzzel s a vajjal, a vzzel is jl kidolgozva, fl rra pihenni hagyjuk. Majd ngy rszre osztva, ellaptva kt oldalukat lassan tstjk (palacsintastben). Szilvakompttal fogyasztjuk.
 
 
 
Lenmagos pogcsa
 
Hozzvalk: 70 dkg fehr finomliszt, 30 dkg Graham teljes rls liszt, 50 dkg bio margarin, msfl evkanl tengeri s, 1 db hzi tojs, 10 dkg leszt, 3 dl tej, egy kiskanl mz, 4 evkanl lenmag
 
A liszteket a margarinnal jl sszemorzsoljuk, majd mlyedst ksztnk benne, ebbe daraboljuk az lesztt, rntjk a langyos tejet s a mzet, kiss elkeverjk. Pihentetjk kb. 10 percig. A lenmagot belekeverem s a felfuttatott lesztvel egytt jl kidolgozzuk a tsztt. 30 percig letakarva pihentetjk, majd ktujjnyi vastagsgra nyjtjuk. Kssel rcsozzuk s egsz tojssal tkenjk. Kiszaggatjuk, olajos tepsibe hagyjuk kb. 30 percig pihenni, majd elmelegtett stben kzepes lngon 25 percig stjk.
 
zletesebb tehetjk, ha egy nagyobb fej hjban ftt, hmorozott burgonyt is beletesznk a tsztjba.
 
 
 
 Gabonaflkhez leginkbb ajnlott fszerek 
 
 
 
Bzhoz - koriander, majoranna, bazsalikom
 
Tnklyhz - koriander, kakukkf, majornna, bazsalikom
 
Barnarizshez - lestyn, curry, sfrny, majornna, kakukkf
 
rphoz - zslya, szegfbors, babrlevl, kakukkf
 
Kleshez - gymbr, bazsalikom, majornna, koriander
 
Rozshoz - kmnymag, kaukkf
 
Zabhoz - csombor, deskmny, izsp, lestyn
 
Kukorichoz - szurokf, kakukkf, rozmaring
 
Zld-aszalt tnklyhz - trkony, bazsalikom
 
Hajdinhoz - izsp, majornna, bazsalikom
 
Amaranthoz - nizs, kmnymag, deskmny
 
 
 
Alms kukoricalepny
 
Hozzvalk: 4 szemlyre 10 dkg kukoricadara, 2,5 dl tej,3 db tojs, csipetnyi s, 1 csomag vanlis cukor, 6 dkg porcukor, csipetnyi fahj, fl citrom reszelt hja, l0 dkg vaj, 30 dkg alma, 7 dkg mazsola, 30 ml rum, porcukor a szrshoz
 
A kukoricadart habvervel a hideg tejbe keverjk, majd belekeverjk a tojst, st, porcukrot s a vanlis cukrot, valamint a csipetnyi fahjat s a citromhjat,jl sszekeverjk. Tepsiben felforrstjuk a vajat, belentjk a kukorcs maszszt, kis lngon kb. 10 percig stjk, majd levesszk a tzrl. Kzben a mazsolt rumba ztatjuk. Az almt meghmozzuk, durvn lereszeljk s rtertjk az elsttt lepnyre, a rumba ztatott mazsolt rszrjuk s elmelegtett stben 190 C-on kb. 20 percig stjk, fakanllal kisebb darabokra trjk s tovbbi 10 perc alatt kszre stjk ers fels lngon. Szpen elrendezzk a tnyron s porcukorral meghintve tlaljuk.
 
 
 
Aranygaluska almaprvel
 
Hozzvalk az alaptszthoz: 1-1,25 dl tej, 3 csapott evkanl cukor, 3 dkg leszt, 40 dkg liszt, 1 tojs, 2 tojssrgja, 2 csipetnyi s, 1 csomag vanlis cukor, 1 citrom reszelt srga hja, 5 dkg olvasztott vaj
 
A tszta nyjtshoz: liszt
 
Az almaprhez: 80 dkg alma, 1,5 dl fehrbor, 1 citrom leve, 5 csapott evkanl cukor, darabka fahj, 1 csomag vanlis cukor, 2 szem szegfszeg
 
A tszthoz a tejet meglangyostjuk, a cukrot beleszrjuk, az lesztt belemorzsoljuk. Egy evkanlnyi lisztet is hozzkevernk s 15-20 percig pihentetjk. Ezalatt trfogata a dupljra n. Kzben a lisztet tlba tltjk, a kzepbe mlyedst nyomunk. Ide kerl a felttt tojs, a tojssrgja, a s, a vanlis cukor meg a reszelt citromhj. A flfuttatott lesztt rntjk s 4-5 percig dagasztjuk, kzben aprnknt az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor j, ha a massza az edny faltl elvlik. Egy kevs liszttel meghintjk s kb. 30 percig pihentetjk. Ezutn belisztezett deszkn a tsztt kt rszre osztjuk. Egyenknt 25 kis ‑pogcst szaggatunk belle, amiket kiss meggmblytnk, olvasztott vajba forgatunk s tepsibe rakosgatunk. Konyharuhval letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt kveten elmelegtett stben a kzepesnl valamivel kisebb lnggal kb. 35 percig stjk. Ezalatt az almkat meghmozzuk, elnegyedeljk, maghzukat kimetsszk.
 
A tbbi hozzvalt 2 deci vzben flforraljuk, s az almacikkeket gy 15 perc alatt puhra proljuk benne. Vgl a fahjat meg a szegfszeget kiemeljk belle, a gymlcst pedig zes levvel egytt turmixoljuk vagy merlmixerrel ppestjk. A ksz aranygaluskt a stbl kivve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjk. Melegen, a mg ugyancsak meleg almaprvel tlaljuk.
 
 
 
rpaksaleves
 
Hozzvalk - Szemlyenknt fl mark rpagyngy, 2 srgarpa, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, s, liszt, olaj.
 
A leves vizbe belevetettk a felaprtott srgarpt, paradicsomot s fokhagymt. Amikor felforrt, hozzadtk a jl megmosott rpt, s megfztk. Amikor mr majdnem kszen volt, megsztk s gyenge rntssal berntottk.
 
 
 
Aszaltszilva leves
 
Hozzvalk: 1/2 kg magozott aszaltszilva, 1 db fahj, 3-4 szegfszeg, dinyi vaj, 2 dl tejfl, 50 g liszt, csipetnyi s Elkszts: Az aszaltszilvt 1 l vzben a fszerekkel puhra fzzk. A liszttel s a tejfllel behabarjuk, majd hozzadjuk a vajat. Melegen tlaljuk.
 
 
 
Barnarizsleves
 
Hozzvalk 10 dkg barnarizs, 1 1/4 l vz, 10 dkg srgarpa, 1 prhagyma, 1 uborka, 1 piros paradicsompaprika, 2 savanyalma, 2 ek. Olaj, 4 ek szjaszsz, 1-2 kk. gymbrpor vagy kmnymagpor, 2 ek. aprra vgott
 
petrezselyemzld.
 
A barnarizst megfzzk. Kzben a megtiszttott srgarpbl hosszanti irnyban krben ket vgunk gy, hogy azt karikra szelve virgmintkat kapunk. A prhagymt 1/2 cm vastag szeletekre vgjuk. Az uborkt meghmozzuk, hosszban ngy rszre, majd sszefogva karikra vgjuk. Az almt negyedeire vgjuk, majd jra hosszban flbevgjuk a negyedeket is. Az olajat felhevtjk, hozzadjuk a srgarpt, hagymt s kis lngon enyhn megpirtjuk. Hozzadjuk a maradk zldsget, almt s 2-3 pedig tovbb pirtjuk.
 
A zldsgeket a mr majdnem ftt barnarizshez adjuk gy, hogy egyszerre puhuljon meg minden hozzval. Fszerezzk szjaszsszal s gymbrrel (vagy kmnymaggal), tetejre tlalskor aprra vgott petrezselyemzldet szrunk.
 
 
 
Bazsalikomleves
 
Hozzvalk: 4 szemlyre: 400 g bazsalikom, 600 ml zellerl, 400 g tejsznes joghurt, 2 ek. balzsamecet, s, cayenne-i bors, cukor, 200 g koktlparadicsom, 4 ek. pineamag, 80 g durvra reszelt parmezn.
 
A bazsalikomot lebltjk s szrazra rzzuk. Lecsipkedjk a levelt s kevs zellerlt hozzadva ppp turmixoljuk. A bazsalikomprt elkeverjk a tejsznes joghurttal s a balzsamecettel. Sval, cayenne-i borssal s cukorral zestjk. A levest fed alatt kb. 1 rn t a htszekrnyben troljuk. A koktlparadicsomot megmossuk s flbevgjuk.
 
A pineamagot zsradk nlkl llandan keverve aranybarnra pirtjuk, tlra tertjk s hagyjuk kihlni. A jl lehttt levest 4 tnyrba merjk. Paradicsommal, pineamaggal s a parmeznnal dsztjk. zls szerint nhny bazsalikomlevelet is tehetnk a levesbe.
 
 
 
Bazsalikomos hajdinalepny tejsznes kukoricval
 
Hozzvalk: 20 dkg hajdina, 2 tojs, 10 dkg hajdinaliszt, 50 dkg csemegekukorica, 2 dl tejszn, s, bazsalikom
 
A hajdint beztatjuk (kb 2 ra), leszrjk s hozzkeverjk az egsz tojst, a hajdinalisztet, annyi vizet, hogy sr palacsinthoz hasonl masszt kapjunk, zestjk sval, fszerezzk finomra vgott bazsalikommal. Egy serpenyben kevs olajat hevtnk, kanllal a hajdina masszbl lepnyeket formzunk az olajba s mindkt oldalt pirosra stjk. A csemegekukorict kevs margarinban megproljuk, sval, estleg cukorral zestjk, felntjk a tejsznnel s sszeforraljuk. A fzelk srsgre forralt kukoricra tlaljuk a kisttt hajdinalepnyeket.
 
 
 
Betyrpapriks
 
Hozzvalk 4 szemlyre: 1000 g birkahs 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsr 2 dl tejfl 1 kk. liszt 1,5 dl szraz vrsbor s
 
A birkahst a faggytl s a hrtyktl megtiszttjuk, 2-3 cm-es kockkra vgjuk, szrkanlba tve leforrzzuk, lebltjk, alaposan lecsepegtetjk. A zsiradkon vegesre proljuk a megtiszttott, finomra vgott hagymt, megszrjuk a pirospaprikval, hozzadunk egy kevs vizet s mrskelt tzn, fed alatt addig proljuk, amg a hagyma teljesen szt nem f. Hozzadjuk a hst, a karikkra vgott zldpaprikt, a cikkekre vgott hmozott paradicsomot, zls szerint szzuk, alntjk a vrsbort s fed alatt puhra proljuk. A tejflben simra elkeverjk a lisztet, hozzntjk a paprikshoz s jl kiforraljuk. Ss vzben ftt burgonya illik hozz.(de nem szentsgtrs a galuska sem)
 
 
 
Bundzott slt hagyma
 
Hozzvalk: 1 kg egyforma mret vrshagyma, a bundhoz: 2 tojs, 1/2 dl tej, 3 evkanl liszt, 4 evkanl zsemlemorzsa, 1 teskanl telzest, 1-1 kshegynyi rlt szerecsendi, csps pirospaprika, trtt bors, a stshez olaj.
 
Elkszts: A hagymt meghmozom, megmosom s leszrtom. A tojst a tejjel habosra felverem, s a fszerekkel zestem.
 
Felforrstok hrom ujjnyi olajat. A hagymt lisztben megmrtom, az zestett tojsba forgatom, s zsemlemorzsban meghempergetem. A forr olajban csak nhny percig stm, hogy a hagyma bell ropogs maradjon. A felesleges olajat paprtrlvel leitatom, s forrn tlalom. Tartrmrtssal s tetszs szerinti krettel knlom.
 
 
 
Bzaksa vagy "ppes bza"
 
Hozzvalk: 25 dkg bza, 1 liter vz
 
A bzt naturaboltokban vegyk, ami biogazdasgban termesztett, gy nem tartalmaz permetez-, mtrgya maradvnyokat. Foly s b vzben tmossuk, majd lbosba tve felforraljuk s nlkl. Takarklngon, nagyon lassan fzzk msfl-kt rig. Kzben kevergetjk. Ekkor a bzamagok sztnylnak s feltrul a mag fehr, sok kemnytt tartalmaz, csods z belseje. Az egsz sr zsel llag bzaszemeket csak most szzuk. Kszlhet zldsgekkel bekeverve ssan, de nagyon finom desen is, mazsolval, tejsznnel, kis vajjal, mzzel, gymlcskkel bekeverve is.
 
 
 
Csng tltelkes mlgaluska
 
Hozzvalk 10 szemlyre: 1 kg szalonna, 25 dkg rizs, 50 dkg kukoricadara, 2-3 fej vrshagyma, szllevelek,1 tojs, s, bors
 
A rizskst s az elre beztatott kukoricadart sszekeverjk a hagymsan lesttt, aprra darabolt zsrszalonnval. A tltelket szllevlbe tekerjk s gy fzzk meg. Tlals eltt szeletelhetjk. Puliszkval knljuk. Tipp: uborkval zletesebb, s knnyebben csszik!
 
(zes Erdly)
 
 
 
Csktusndiak aprpecsenyje
 
Hozzvalk: 4 szemlyre: 500 g sertskaraj (csont nlkl), vagy szzpecsenye, 1 fej vrshagyma, 1 ek. margarin, 300 ml tejszn, 50 g liszt, trkony, 100 ml fehrbor Slt zldsghez: 200 g zeller, 200 g srgarpa, 200 g gomba, 1 db paprika, 1 db cukkini, 1 db padlizsn, 150 g ceruzabab, 1 db paradicsom, 1 db lilahagyma, s, bors, petrezselyem, oregano, 50 g vaj
 
A margarinon megfuttatott vrshagymn megpirtjuk a cskokra vgott sertshst, sval, borssal, trkonnyal zestjk, majd liszttel megszrjuk. Tejsznnel s fehrborral felengedjk s felforraljuk. Slt zldsg: a zldsgeket megtisztts utn kisebb darabokra vgjuk, elbb a zellert s a srgarpt vajon megfuttatjuk, majd a tbbi zldsget is megpirtjuk, fszerezzk. A vgn hozzadjuk a paradicsomot s kszre stjk. A hssal egytt tlaljuk
 
 
 
Cslkegytl
 
Hozzvalk: 2 kisebb brs cslk (lehet fstlt is), 60 dkg burgonya, 2 dl tejfl, 2 fej vrshagyma, s, bors, 1 mokkskanl szerecsendi
 
A cslkhst darabokra vgjuk, s kuktban - bettre tve - megszzuk. Alntnk 1,5 dl vizet, s a kukta jelzstl szmtva 30 percig fzzk. Kzben nyers burgonyt hmozunk, s kis hasbokra vgjuk, a hagymt pedig felkarikzzuk. Mly tzll tlba egy sor burgonyt rakunk, ezt megszzuk, meghintjk szerecsendival. Erre hagymakarika kerl, ezt szintn fszerezzk, majd a burgonyt, hagymt addig rtegezzk, mg elfogy.
 
Ha a hs megftt, kivesszk a kuktbl, s brs felvel felfel bebortjuk vele a burgonyt. A cslklt sszekeverjk a tejfllel, s az teltre ntjk. A tlat lefedjk, s 25 percig nagy lngon stjk, majd a fedt levve pirosra stjk.
 
 
 
Daramorzsa
 
Hozzvalk: 20 dkg bzadara, 40 dl tej, 10 dkg vaj, l/2 citrom, 3 db tojs, s, 10 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, gymlcsszirup vagy lekvr.
 
A buzadart tlba tesszk, rntjk a hideg tejet. s az olvasztott vaj felvel jl sszekeverjk, kb. fl rig pihentetjk.A tojsok srgjt, egy pici st, a reszelt citromhjat, a cukor felt a megduzzadt bzadarval jl sszekeverjk. A tojsfehrjt habb verjk, s aprnknt, lassan a tszthoz keverejk. A tsztt a maradk forr vajra ntm, s kevers nlkl, mrskelten meleg stben addig stjk, amg meg nem szilrdul. Ekkor sszevagdaljuk, beleszrjuk a mazsolt, a megmaradt cukrot, jl sszekeverjk, s viszszatesszk a stbe. Kb. l0 perc mlva jbl kivesszk s sztmorzsoljuk. Porcukorral megszrva tlaljuk.Gymlcsszrpt vagy lekvrt adhatunk hozz.
 
 
 
Ddlle
 
Hozzvalk: krumpli, liszt, zsr vagy olaj, vrshagyma, s
 
A krumplit meghmozzuk, feldaraboljuk, majd ss vzben - ami ppen ellepi -, megfzzk. Ha megftt, a vizet rajta hagyva sszetrjk a krumplit s lisztet kevernk hozz, hogy j kemny masszt kapjunk. Ezt kevergetve mg tovbb fzzk. Olajban vagy zsrban a karikkra vgott hagymt megproljuk. Olajos vagy zsros kanllal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymt rtesszk. Lehet mg tejfllel gazdagtani, meg is lehet pirtani.
 
 
 
des tejbeksa
 
Egy liter tejhez 20 dkg klest szmtunk. Elszr fl liter szrt vizet feltesznk fzni, kevs cukorral s sval. Ebbe hintjk a megmosott klest, amely, ha sszeforrt a tejjel, felengedjk, s kszre fzzk. Amikor hlni kezd, mzzel, fahjjal elkeverjk, egsz dit tesznk bele.
 
Rgebben ez volt a gyermekgyas asszonyok f tele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utols felszolglt tel, a kitolksa, amely finoman jelezte, hogy a vendgeknek ideje hazamenni.
 
 
 
Hajdina darlt dival, gymlcskkel
 
Hozzvalk - 30 dkg ftt hajdina, 20 dkg di, 1 veg magozott meggybeftt, pr szem alma feldarabolva, 2 bann, 1 pohr vz.
 
Fzzk meg a hajdint egy csipet sval hromszoros vzmennyisggel. A gymlcsket a bann kivtelvel keverjk a hajdinhoz. A bannt turmixoljuk el a vzzel s ntsk r a ksra.

 

seink elsdleges itala termszetesen a tiszta vz volt, kedvelt italai kz tartozott a bor, amely elksztsi mdjnak technolgijt mg Bels-zsibl hoztk magval. A zsrosabb telekhez 1-2%-os alkoholtartalm erjesztett l- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a klesbl - esetleg a bzbl - kszlt sr, a "boza". Ez utbbi si ismeretrl tbbek kztt a "koml" s a "sr" si szavunk is tanskodik. A hunok srksztsrl mr Priszkosz rhtor is tesz emltst: "Kaptak a minket ksr szolgk is klest, rpbl kszlt italt, amelyet "kmnak" neveztek" (km-kamosz a biznci komlzott rpasr neve).

 

 

http://mimagyar.hu
Hr-Plusz
Friss bejegyzsek
Friss hozzszlsok
 


free counters

Google PageRank
 

 

 

 


Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros